Dienstverlener

Stork schrapt driehonderd vaste banen

© ANP

Stork zet het mes in zijn personeelsbestand in Nederland. 10 procent van de werknemers verliest daarbij zijn baan.

Redactie

Dat komt concreet neer op driehonderd vaste banen, aldus de dienstverlener voor de olie-, gas-, chemie- en energiesector.

Bij Stork in Nederland werken ongeveer 3200 mensen. In Limburg is Stork gevestigd in Elsloo, met het onderdeel Stork Industry Services Zuidoost. Of daar ook banen verdwijnen, is nog niet bekend, laat een woordvoerster weten. Ze spreekt van „een belangrijke vestiging” van het bedrijf, maar wil niet zeggen hoeveel mensen er werken.

Het bedrijf wil de gevolgen van de reorganisatie zo veel als mogelijk opvangen door het beëindigen van bijvoorbeeld tijdelijke contracten en herplaatsingen. „Wij verwachten de gevolgen te kunnen beperken tot het effectief vervallen van circa 250 voltijdsbanen”, aldus een woordvoerster. Stork reorganiseert omdat de resultaten in ons land de afgelopen jaren tegenvallen.

Overvallen

Vakbond CNV zegt te zijn overvallen door de omvang van de reorganisatie. „Stork wilde ons langere tijd alleen meer vertellen over de plannen als wij er niets over zouden zeggen. Maar onder die voorwaarden kunnen wij als vakbond natuurlijk ons werk niet naar behoren doen”, aldus bestuurder Arthur Bot. Nu de aantallen bekend zijn, wil de bond weten waar de ontslagen vallen en wie erdoor wordt getroffen.

Bot: „Voor onze leden gaan we nadrukkelijk kijken of het sociaal plan dat er is bij Stork alle onderdelen van deze voorgenomen reorganisatie voldoende afdekt. Dus zullen we met Stork om tafel gaan zitten om de precieze omvang van de ingreep duidelijk te krijgen en desnoods het sociaal plan daarop bijstellen.”

Verlies

Volgens Bot is al langer duidelijk dat er verlies wordt geleden bij het conglomeraat. „Dit is heus niet de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel. Maar het is dus wel zaak dat we met Stork oorzaak en gevolg goed helder krijgen en daarbij goede afspraken maken over de afwikkeling. Feit is dat voor heel veel Stork-werknemers een vervelende tijd aanbreekt.”

De geschiedenis van Stork voert terug naar 1827, toen de Nederlandse Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, kortweg Werkspoor, werd opgericht. Tussen 2008 en 2015 viel het concern in verschillende stukken uiteen. Eind 2015 werd het restant overgenomen door het Amerikaanse industrieconcern Fluor.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal