Heerlijke zuurkoolschotel met zalm als 'tussendoortje'

Print

Deze zuurkoolschotel is prima de avond van tevoren te maken. Even opwarmen en smakelijk eten... Afbeelding: Studio Philippi

Een heerlijke zuurkoolschotel met zalm voor tussen de feestdagen door. De zalm gaart door de witte wijn heerlijk mals en sappig.

Weinig tijd? Je kunt deze zuurkoolschotel prima de avond van tevoren maken, in de koelkast bewaren en meteen de oven in schuiven. Reken dan op 5 tot 10 extra ovenminuten, omdat de schaal en het gerecht erg koud zijn. 

Zuurkoolschotel met zalm en boerenkaaspuree
Voor 4 personen
Bereiden: 25 minuten
Oven: 35 minuten

Ingrediënten
- 1,5 kg kruimige aardappelen
- 8 zongedroogde tomaten op olie (in pot)
- 1 rode ui, in ringen
- 4 zalmfilets à 125 gram
- 100 ml droge witte wijn
- 500 gram verse zuurkool
- 200 ml melk
- 125 gram belegen boerenkaas (stuk), geraspt
- 25 gram roomboter, gesmolten

Nodig:
- ovenschaal 

Bereiding
Kook de aardappelen in een klein laagje water met zout met deksel op de pan in 20-25 minuten gaar. Pureer intussen met de staafmixer de zongedroogde tomaten met 1 eetlepel van de tomatenolie tot een gladde puree.
Verwarm de oven voor tot 200ºC. Verdeel de uiringen over de bodem van de ovenschaal. Leg er de zuurkool erop en daarop de zalmfilets. Bestrijk de zalmfilets met de tomatenpuree en bestrooi met peper naar smaak. Schenk de wijn in de ovenschaal. Giet de aardappelen af. Schenk de melk erbij en zet de pan op laag vuur.
Stamp de aardappelen tot een fijne puree; ik gebruik graag een pureeknijper voor luchtige puree. Meng de kaas met zout en peper naar smaak door de puree. Schep de aardappelpuree op de zalm en bestrijk met de gesmolten boter. Bak de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in ± 35 minuten goudbruin en gaar. 

Kijk voor meer recepten van onder anderen Janneke Philippi ook op www.delimburger.nl/recepten

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi