14.000 zonnepanelen op Bergense bedrijfsdaken

Print
14.000 zonnepanelen op Bergense bedrijfsdaken

Zonnepalen op bedrijfsdaken Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

Zestien bedrijven in Bergen zijn tot nu toe bereid zonnepanelen op hun dak te laten leggen. In totaal gaat het dan om 14.000 panelen.

Bergen, dertienduizend inwoners, wil in 2030 energieonafhankelijk zijn. Dat betekent dat de gemeente vanaf dat jaar zelf wil voorzien in haar energiebehoefte. Daarvoor wil Bergen twintig procent besparen op energie, dertig procent moet komen van zogeheten ‘kleinschalige’ energieopwekking door energiecoöperaties en het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Bedrijven moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, zo moet hun dak minimaal 150 vierkante meter groot zijn.

In de praktijk is het heel moeilijk om ondernemers zover te krijgen dat ze zonnepanelen op hun dak (laten) plaatsen. Zij vinden het vaak veel werk, duur en zetten vraagtekens bij het rendement. De gemeente Bergen heeft het bedrijf Econnectic in de arm genomen, samen nemen ze de bedrijven een hoop werk uit handen. Zo hebben gemeente en Econnectic subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend nederland (RVO). Zij verwachten begin volgend jaar een besluit van de RVO over de aanvraag uit Bergen.

De grote klapper moet komen van het ‘Energielandgoed’ waaraan Bergen momenteel werkt. Waar nu nog graszoden worden geteeld, moet een zonnepark van ongeveer tweehonderd hectare komen. Daarnaast komen er mogelijk windmolens en levert een biomassafabriek een bijdrage aan de energiebehoefte van Bergen. Al met al gaat het om een investering van tweehonderd à driehonderd miljoen euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →