Kerkrade

‘Losse vier ins Laache’ ouderwetse middag sjpas in theater

Print
‘Losse vier ins Laache’ ouderwetse middag sjpas in theater

D’r Sjpassminister staat tijdens Losse vuur ‘ns Laache niet zelf in de buut zoals tijdens de Vetdonnesjtigzietsong. Samen met Hub Stassen neemt hij de presentatie in handen. Afbeelding: D’r KVV

Kerkrade / Eygelshoven / Zuid-Limburg -

Carnaval in Kerkrade. Overal zingen en sjoenkelen clowns, piraten en indianen mee met de bekende vasteloavends-krakers. Dat doen ze in zalen en kroegen in het centrum en de wijken. Daarnaast zijn er de nodige carnavalszittingen. In 2019 komt er een nieuwe ‘loot’ bij: op 13 januari is al feest in het theater.

Op deze zondagmiddag kleurt de cultuurtempel HuB rood, geel en groen met de theatershow ‘Losse vuur ins Laache’. De naam zegt al genoeg: wie een middag wil lachen, gieren en brullen lijkt in het theater op de juiste plek. Brein achter deze gloednieuwe productie zijn Hub Stassen en Fer Kousen, twee heren die maar al te goed weten hoe ze ‘sjpas’ moeten maken. In Kerkrade en omstreken staat Kousen bekend als ‘Sjpasminister’. Hub Stassen ging meer dan eens met de titel ‘Limburgs Buuttekampioen’ aan de haal. Beiden krijgen het publiek op hun hand als ze in de buut staan. Zelf laten de twee de grapjas thuis. “Er is steeds minder ruimte voor buuttereednere tijdens zietsoengen”, vertelt de geboren en getogen Kerkradenaar Kousen. “Met dit initiatief willen we ze een podium bieden”.

Buut, parodie en zang: Verschillende Limburgse artiesten passeren de revue, waaronder de kersverse buutekampioen van 2019. De parodie, volgens de organisatoren een uitstervend ras, krijgt weer leven ingeblazen tijdens de show. Het publiek kan zich schrap zetten voor een stormvloed aan grappen. Ook zonder in bonte kleuren uitgedoste menigte en rijkelijk vloeiend gerstenat moet het publiek de vasteloavend proeven. Samen met de Kirchröatsjer Vasteloavends Verain stelden Hub en Fer een programma samen wat ‘sjpas’ moet garanderen.

Al langer liepen de twee met het idee om iets in Kerkrade te organiseren, maar door een gebrek aan een goede locatie liep dit idee spaak. De komst van de HuB veranderde de zaak. “Een betere sfeer om dit soort theater in te organiseren kunnen we ons niet wensen”, menen de organisatoren. Of het een succes wordt moet nog blijken, maar de kaartverkoop loopt in ieder geval storm. Het lijkt haast alsof Kerkrade stond te wachten op een evenement als dit. Eén maand na de start van de kaartverkoop zijn al bijna alle plaatsen gereserveerd. “Dat hadden we alleen maar kunnen dromen hoor”, lacht Fer.

Wie nog iets zoekt voor onder de kerstboom moet dus snel zijn. Door het evenement op zondagmiddag te organiseren spelen ze in op de huidige trends in de theaterwereld. Voor de rest lijkt ‘Losse vier ins Laache’ niks weg te hebben van het alledaagse toneel. Geen zondagmiddag theater met een elitair randje, maar volkstheater voor iedereen. Vanuit de luie, comfortabele stoel kan het publiek mee sjoenkelen. “Mensen die normaal niet zo snel de weg naar de schouwburg vinden zullen deze middag in de zaal zitten”, zo zeggen de twee carnavalisten in hart en nieren. Een middag sjpas en vasteloavend voor iedereen: Ook voor degenen die tijdens de dolle dagen niet meer in het café kunnen staan. Of het publiek hun vasteloavends-hart heeft kunnen ophalen, zal blijken na het muzikale toetje wat opgediend wordt door Beppie Kraft. Daarna ‘goan de lemkes weer oan’ in de HuB.