OnderwijsZorgCentrum voor kinderen met ernstige beperkingen

Print
OnderwijsZorgCentrum voor kinderen met ernstige beperkingen

Van links naar rechts: Maarten Faas interim-bestuurder van Onderwijsgroep Buitengewoon, Stephan Bodde bestuurder van PSW en Henri Plagge bestuurder van Adelante. Afbeelding: VIA Limburg

Haelen -

De bestuurders van drie Limburgse organisaties tekenden op 5 december een intentieverklaring om samen een OnderwijsZorgCentrum op te richten voor kinderen met ernstige leer- en ontwikkelingsproblemen.

Onderwijs voor kinderen en jongeren met ernstige beperkingen is niet vanzelfsprekend. Dit heeft er vooral mee te maken dat zij niet terecht kunnen in het huidig passend onderwijs. Of omdat ze een leerplichtontheffing hebben of omdat er geen geschikt aanbod is in de eigen regio. PSW (gehandicaptenzorg), Adelante (kinderrevalidatie) en Onderwijsgroep Buitengewoon (speciaal onderwijs) willen voor deze groep kinderen in Midden-Limburg onderwijs realiseren. Maar wel op een manier waarbij onderwijs en zorg samengaan.

Onderwijs, zorg en revalidatie

Het OnderwijsZorgCentrum biedt voor kinderen en jongeren tussen 5 en 16 jaar met ernstige beperkingen een veilige en leerrijke omgeving, met op maat gesneden onderwijs-zorgarrangementen. De drie organisaties willen deze kinderen bieden wat ze nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Onderwijs, zorg en revalidatie vormen daarbij een totaalpakket.

De HeiKei

Het OnderwijsZorgCentrum is onder de naam HeiKei gestart op de locatie van KDC de Heisterkes in Haelen, waar PSW zorg en begeleiding biedt aan kinderen met ernstige beperkingen. De naam HeiKei is een samensmelting van de Heisterkes en de Maaskei, de ZML-school die vanuit Onderwijsgroep Buitengewoon onderdeel wordt van het centrum. Het OnderwijsZorgCentrum begint concrete vorm en inhoud te krijgen. Naast de reguliere zorg en begeleiding werkt een leerkracht twee dagdelen per week in de locatie van de HeiKei. Naar behoefte kan dit worden uitgebreid. Ook begeleiders en gedragskundigen richten zich op de verhouding zorg en onderwijs. De manier van werken is afhankelijk van de behoefte en de potentie van ieder kind. Er zijn kinderen die meer onderwijs en minder zorg krijgen en andersom. Kinderen worden, met oog voor hun welzijn, uitgedaagd om te leren en ontwikkelen.

Samenwerken in de regio

De HeiKei wil gaan fungeren als kenniscentrum in de regio. Door bovendien de samenwerking aan te gaan met lokale scholen, bedrijven en activiteitencentra kunnen de leerlingen op een laagdrempelige manier gebruikmaken van aangepast praktijkonderwijs. De kinderen worden op deze manier ondersteund om hun eigen plek te vinden in de samenleving en daarmee wordt participatie vanaf jonge leeftijd vanzelfsprekend. Voor meer informatie: www.adelante-zorggroep.nl / www.psw.nl / www.ogbuitengewoon.nl