Huis van Nicolaas Weert: ondanks verhuizing meer bezoekers

Print
Huis van Nicolaas Weert: ondanks verhuizing meer bezoekers

Kinderen konden dit jaar actief meedoen in het Huis van Nicolaas in Weert Afbeelding: archief Jeroen Kuit

Midden-Limburg / Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Het Huis van Nicolaas in Weert heeft dit jaar minstens zo veel bezoekers getrokken dan op de oude locatie, het Jacob van Horne Museum.

Sinterklaas moest dit jaar verkassen, omdat het museum in het centrum van Weert verbouwd wordt. Gekozen werd voor het Franciscushuis, een voormalige kerk aan De Biest. Die ligt iets buiten het centrum.

„Die keuze heeft goed uitgepakt”, zegt Sander Bus, voorzitter van de Stichting Huis van Nicolaas Weert. „Niet alleen qua bezoekers, maar zeker ook qua opzet. De kinderen hadden nu veel meer vrijheid om zich door het Huis van Nicolaas te bewegen en hoefden zich niet te houden aan een strak schema. Dat had tot gevolg dat sommige moeders hun kinderen na drie uur huilend naar huis moesten slepen. De ouders waren ook zeer te spreken over de wachttijden. Op de oude locatie moesten ze soms wel anderhalf uur in weer en wind voor de deur wachten. Nu konden ze meteen naar binnen.”

Huis van Nicolaas Weert: ondanks verhuizing meer bezoekers
Huis van Nicolaas was dit jaar op een nieuwe locatie. Foto: archief Jeroen Kuit

„Het parkeren was wel even wennen”, zegt Bus. „Zeker toen plotseling op De Biest ingrijpende werkzaamheden begonnen. Maar dankzij een goede bewegwijzering leverde het parkeren uiteindelijk weinig problemen op. Ook werd binnen enkele dagen een zebrapad aangebracht door de gemeente.”

De stichting moest de nieuwe locatie compleet inrichten met decors en een centraal plein. De gemeente leverde daaraan een flinke bijdrage. „Daarmee hebben we het Huis van Nicolaas in ieder geval voor vijf jaar veilig gesteld”, zegt Bus. „Onafhankelijk van de locatie. Maar we hebben onderling al afgesproken dat we van het Huis van Nicolaas zeker geen reizend circus willen maken.”