Limburgs Landschap krijgt Curfsgroeve in handen

Print
Limburgs Landschap krijgt Curfsgroeve in handen

Afbeelding: Annemiek Mommers

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Zuid-Limburg -

De provincie wil de Curfsgroeve, een oude mergelgroeve tussen Meerssen en Berg, overdragen aan Limburgs Landschap.

Stichting het Limburgs Landschap beheert de groeve, waar tot 2009 mergel werd gewonnen, en heeft ervoor gezorgd dat de bijzondere plek toegankelijk is voor bezoekers. Er is een uitkijkpunt en zo nu en dan worden er excursies georganiseerd.

Eigendom

De stichting ijvert er al geruime tijd voor om de groeve in eigendom te krijgen. Op die manier is Limburgs Landschap er zeker van dat de plek als natuurgebied behouden blijft en dat er geen ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden, legt directeur Wilfred Alblas uit.

„Het is een heel waardevol terrein, met zeldzame planten en dieren. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de bestemming. Jaren geleden lag er een plan om er recreatiegebied van te maken, gelukkig heeft de overheid daar toen niet voor gekozen. Maar je kunt van alles bedenken. Voor hetzelfde geld komt iemand die er een vakantiepark wil aanleggen of een achtbaan. Als het gebied wordt overgedragen zijn we er zeker van dat het als natuur beheerd wordt en behouden blijft.”

Subsidie

Ook maakt Limburgs Landschap in dat geval aanspraak op een structurele provinciale subsidie voor het beheer van de Curfsgroeve. De provincie heeft de stichting nu een voorstel gedaan. Limburgs Landschap zal hier binnenkort over besluiten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje