Vier recepten om van je berg chocolade af te komen

Print

Zit je nog met een berg saaie chocoletters? Probeer dan een van deze recepten. Succes gegarandeerd. Afbeelding: iStock

Nooit oude chocolade weggooien. En ook geen chocolekkers dat je niet op kunt. Chocolatier Ralph Hagen geeft tips om oude repen en overtollige letters weer onweerstaanbaar verleidelijk te maken.

Meer chocolade gekregen dan uw buik aankan? En wat kunt u nog met die repen van vorig jaar, die wit uitgeslagen in de kast liggen? Niet meteen weggeven of te snel in de gft-bak gooien! Chocolade, zeker die erg goede met het wikkel ‘bean to bar’, blijft volgens chocolatier Ralph Hagen uit Maastricht zijn smaak en nut behouden als je het bruine goud met een paar handgrepen weer prachtig op smaak brengt. "Wit uitgeslagen chocolade of repen die al meer dan een jaar in de kast liggen, zijn zeker niet rijp voor de afvalbak. Die witte randjes of uitslag krijgt chocolade doordat ze te veel temperatuurwisselingen heeft meegemaakt. Ze is dan niet meer stabiel, zo heet dat.”

Secuur
Niet erg, dat is makkelijk te verhelpen door de chocolade te tempereren. Lijkt ingewikkeld, is het niet, maar werk wel secuur, luidt de geruststellende boodschap van de artistieke chocolatier. „Begin met de oude chocolade of chocolade die je over hebt, in stukken te breken. Zet daarvan 1/3 opzij. Smelt de rest au bain-marie. Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven 45 graden Celsius komt. Doe bij de gesmolten chocolade de chocolade die opzij is gezet. Roer nu secuur tot alle chocolade is gesmolten en een temperatuur heeft van 31 graden Celsius. Daarna kunt u de chocolade op een koud werkblad gieten. Af laten koelen en er mooie krullen van maken of tot hagelslag raspen.”

Met deze ‘opgefriste’ en weer ‘stabiel gemaakte’ chocolade kunt u meteen aan de slag en allerlei recepten maken. Spannend is het om chocolade met kaas te combineren, aldus Hagen. "Probeer eens Peruviaanse chocolade met brie of blauwschimmelkaas. Geen Verkade-reep gebruiken maar de duurdere, ‘original choice chocolade’-soorten. Die combineren het best.”

Kijk voor meer tips ook op www.darqmaastricht.com

Chocoballen

Ingrediënten:
- 200 gr roomkaas naturel
- 100 gr chocolade 75%
- rasp van 1 sinaasappel
- schaaltje chocoladekrullen of hagelslag naar keuze

Uit: Het Hagelslag Boek

Bereiding:
Verwarm de roomkaas tot deze heet is. Doe de chocolade in stukken met de sinaasappelrasp in een kom en giet de roomkaas over. Laat 5 minuten staan tot chocolade is gesmolten. Roer alles door elkaar. Laat 1 uur in de ijskast hard worden. Rol bolletjes van de mix en rol ze daarna door ( gekleurde) hagelslag of door chocolade krullen.

Baconstrips met chocolade

Ingrediënten:
- 12 strips ontbijtspek
- 150 gram pure chocolade
- chocoladekrullen of hagelslag als topping

Uit: Het Hagelslag Boek

Bereiding:
Leg baconstrips in een pan en zet vuur op middelhoog vuur. Draai spek om als het begint te krullen en bak de bacon verder knapperig. Leg de strips op keukenpapier. Dep bovenkant droog en laat afkoelen. Smelt pure chocolade au bain-marie op laag vuur. Bedek met een lepel een deel van de baconstrips met de gesmolten chocolade. Versier de strips met krullen of gekleurde hagelslag als topping. Zet erna 1 uur in de ijskast, en dan snoepen maar.

Milky hagel met pittig staartje

Ingrediënten (voor 1 portie)
- 200 ml melk
- 50 gram pure chocolade
- 1 theelepel cacao
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel nootmuskaatchilipoeder en zout
- evt. scheut rum

Topping:
- opgeklopte slagroom
- ½ eetlepel hagelslag of chocokrullen

Uit: Het Hagelslag Boek

Bereiding:
Doe alles behalve de topping en rum in een pan en verwarm. Roer regelmatig. Schenk de chocolade als deze is gesmolten en een beetje ingedikt, in een mok. U kunt een scheutje rum toevoegen. Doe er een toefje slagroom en wat chocokrullen op.

Witte chocomousse

Ingrediënten voor 5 personen
Mousse:
- 150 gram witte chocolade
- 3 deciliter room

Versiering:
- 80 gram donkere chocoladekrullen

Uit: Het Grote Larousse Chocoladeboek 

Bereiding:
Hak de chocolade fijn en smelt hem au bain-marie. Klop de room tot hij stevig is. Schep circa 10 centiliter in een kom, en zet de rest in de koelkast. Schenk de gesmolten chocolade over de 10 centiliter room en meng het goed met een garde. Spatel erna de rest van de room voorzichtig door het mengsel. Vul vijf glazen voor de helft met mousse en zet zeker 3 uur in de koelkast. Haal half uur voor serveren de glazen uit de koelkast. Verdeel de chocolade krullen over de mousse.

Maak je eigen hagelslag

Met pindakaas en drop behoort hagelslag tot de top drie van de oer-Nederlandse lekkernijen. Geef een expat een boterham met hagelslag of een handje drop en heimwee slaat onverbiddelijk toe. Om hen en de thuisblijvers te helpen, hebben Jennifer Foster en Lianne Koster een smakelijk boekje gemaakt: Het Hagelslag boek. Boordevol ideeën en tips hoe je kunt toveren met gekochte of zelfgemaakte hagelslag. Zowat alles kun je opleuken met het onweerstaanbare zoete strooisel. Van hagelballen (zie boven) tot choco panna cotta en choco hummus. Niet alleen op brood, maar gorgonzola spaghetti, chili con carne en ‘ons’ Limburgs zoervleisj krijgt een prachtige oppepper van een handje hagelslag of een stukje chocoladeletter of reep.