Prijs

Malariabestrijder Bart Knols wint Marc Cornelissen Brightlands Award

Print
Malariabestrijder Bart Knols wint Marc Cornelissen Brightlands Award

Bart Knols Afbeelding: De Gelderlander/Do Vissers

Meerssen / Geleen -

Medisch entomoloog en malariadeskundige Bart Knols uit Meerssen heeft donderdag in Maastricht de Marc Cornelissen Brightlands Award ontvangen.

Hij kreeg een kunstwerk en een cheque van 35.000 euro, te besteden aan onderzoek op weg naar een duurzame wereld. Knols is als medisch entomoloog verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, auteur en entrepreneur, die al vele jaren werkt aan het bestrijden van malaria. Knols werkt mee aan de ontwikkeling van een goedkoop valsysteem dat duurzaam en zonder insecticiden de malariamuggen weet te verdelgen.

De jury omschrijft Knols als ‘man met een passie voor de meest urgente wereldproblemen’. Wat de jury aanspreekt, is de duurzame manier die Knols kiest om malaria de wereld uit te helpen, waarbij zijn methodiek in de toekomst ook toepasbaar is voor andere tropische infectieziekten.

Knols besteedt de geldprijs van 35.000 euro grotendeels aan verder onderzoek naar bestrijding van malaria. Als onderzoeker woonde hij elf jaar in Afrika en werd in die periode negen keer door de ziekte geveld.

De Marc Cornelissen Brightlands Award is een hommage aan de poolreiziger en duurzaamheidspionier Marc Cornelissen, die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte.