Bisschopswapen

‘De nieuwe bisschop vond aartsengel Raphaël wat streng kijken’

Print
‘De nieuwe bisschop vond aartsengel Raphaël wat streng kijken’

‘In Gods naam mensen liefhebben’ is de spreuk die de nieuwe bisschop onder zijn wapen wilde hebben. Afbeelding: Fotografie Kuit

Echt / Midden-Limburg / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert -

Heraldicus René Vroomen uit Echt ontwierp het persoonlijk wapen van de nieuwe bisschop van Roermond die zaterdag wordt gewijd.

Het ontwerpen van een persoonlijk bisschopswapen is in de wereld van de heraldiek best een prestigieuze opdracht. Ga maar na, het wapen prijkt aan de bisschoppelijke zetel als teken dat deze ‘bezet’ is en wordt gebruikt boven alle officiële correspondentie van de kerkelijk leider. Het wapen van bisschop Wiertz was zodoende 24 jaar gemeengoed. Ook dat wapen was ontworpen door René Vroomen. En dat van Wiertz’ voorganger Jo Gijssen overigens ook.

Autoriteit

De Echtenaar is in Limburg autoriteit op het gebied van heraldiek. Hij ontwierp sinds de jaren zestig van de vorige eeuw talloze gemeentewapens en -vlaggen en nog veel meer familiewapens. Toen bekend werd dat Harrie Smeets de nieuwe leider van het bisdom Roermond zou worden, wendde Vroomen zijn contacten aan om ook het persoonlijk wapen van de monseigneur te mogen ontwerpen.

En zo geschiedde. Smeets gaf aan graag aartsengel Raphaël als symbool in zijn wapen te willen voeren. Vroomen en zijn collega Régis de la Haye van de Limburgse Commissie voor Heraldiek en Banistiek verdiepten zich vervolgens in literatuur over deze Bijbelse figuur. „Dat bleek nog niet zo eenvoudig”, vertelt Vroomen. „Raphaël komt voor in verschillende gedaanten en met verschillende attributen. We hebben uiteindelijk gekozen voor een gouden afbeelding van de aartsengel met pelgrimsstaf en vis. In de kerkelijk devotionele traditie is hij de patroonheilige van beroepen die te maken hebben met reizen en met genezing. Smeets vertelde dat hij als bisschop ook een soort reisleider wil zijn voor mensen die op weg zijn en zoeken naar God.”

Symboliek

Verder kent het wapen een prominente plek voor het Jeruzalemkruis als verwijzing naar de Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem, waar Smeets lid van is. De basis wordt gevormd door het wapen van het bisdom Roermond, een blauw schild met zilveren kruis en een gouden lelie. Boven elk bisschopswapen wordt in de traditie van de kerkelijke heraldiek ook altijd een groene priesterhoed geplaatst met een koord bestaande uit zes kwasten. Ook hierin zit de symboliek, elke rang in de katholieke kerk wordt vertegenwoordigd door een bepaald aantal kwasten.

Zeker honderd uur stak Vroomen de afgelopen weken in het nieuwe wapen. „De bisschop was snel tevreden. Alleen de eerste versie van Raphaël, die mocht van de bisschop wel wat vrolijker kijken. Die aanpassing heb ik graag gemaakt.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen