Bart Krijnen verdacht van oproepen tot geweld na actie Gele Hesjes

Print
Bart Krijnen verdacht van oproepen tot geweld na actie Gele Hesjes

De aanhouding van Krijnen afgelopen zaterdag. Afbeelding: Mitchell Giebels

Maastricht / Itteren / Midden-Limburg -

De donderdagochtend aangehouden actieleider van de Gele Hesjes in Maastricht wordt verdacht van het oproepen tot geweld. Dat verklaart zijn advocaat Justin Luiten.

Krijnen is donderdag tegen het einde van de middag weer in vrijheid gesteld. De ‘opruiing’ via social media waar de politie in zijn geval spreekt, heeft volgens Luiten betrekking op een filmpje dat Krijnen afgelopen zaterdag op Facebook zette. De Maastrichtenaar verklaart daarin ,,Ik roep iedereen op die geweld wil gebruiken, die mag het van mij. Zelf zal ik dat niet doen. Ik word 100 procent en 24/7 in de gaten gehouden en afgeluisterd.”

Gefrustreerd

Volgens Luiten heeft Krijnen zijn uitspraken gedaan omdat hij ,,gefrustreerd en geëmotioneerd was over het optreden” van de politie. Die had hem net vrijgelaten na zijn aanhouding eerder zaterdag wegens verstoring van de openbare orde tijdens de protestmars van de Gele Hesjes in Maastricht.

Maar Krijnen heeft geenszins bedoeld dat mensen écht geweld tegen politie en justitie moesten gebruiken, zo heeft hij donderdag tijdens zijn verhoor verklaard. Hij zou daar juist tegen zijn. In het filmpje roept hij aanvankelijk ook op tot vreedzame acties.

Aangifte

De Maastrichtenaar wil zelf komende maandag aangifte van geweld gaan doen tegen de politie. Die zou ruw te werk zijn gegaan bij zijn aanhouding vorige week zaterdag waardoor hij last heeft van een pols. De politie ontkent geweld te hebben gebruikt.