Ook woningbouw op Kazerneterrein in Blerick

Print
Ook woningbouw op Kazerneterrein in Blerick

Het Kazerneterrein in Blerick. Afbeelding: Peter Wijnands

Blerick / Venlo / Noord-Limburg -

Venlo gaat voortvarend aan de slag bij het ontwikkelen van een nieuwe visie voor het Kazerneterrein. Er moet een levendig en attractief gebied ontstaan met ook ruimte voor woningbouw.

Het is niet de bedoeling één grote woonwijk te bouwen, maar wel betaalbare woningen met een hippe, stadse uitstraling. Ze dienen vooral jongeren en jonge gezinnen te verleiden in Venlo te blijven.

Tekentafel

Dat bleek donderdagavond tijdens een presentatie over het Kazernekwartier in Blerick, waarvoor in het verleden grootse plannen werden ontwikkeld. De gemene deler: ze kwamen nooit verder dan de tekentafel.

Het gemeentebestuur wil niet meer afhankelijk zijn van één of twee ontwikkelaars met één prestigieus plan. Het wil de kans bieden aan meerdere initiatiefnemers, op voorwaarde dat ze hun plannen zelf willen en kunnen uitvoeren. Er wordt van uitgegaan dat in twintig jaar de helft van het 22 hectare grote terrein bebouwd kan worden met woningen en bedrijven. Het gebied dient idealiter een mix aan activiteiten te herbergen, zoals horeca, onderwijs, sport en recreatie.

Kabelbaan

Uitgangspunt is het aanwezige cultureel erfgoed: de resten van fort Sint Michiel en de monumentale gebouwen van de vroegere Frederik Hendrik-kazerne. Belangrijk is dat de Venlonaren het Kazernekwartier weer in hun harten sluiten, meent het gemeentebestuur. Veel inwoners keerden zich tegen de laatste plannen, en met name de realisering van de kabelbaan, die het Kazerneterrein met de binnenstad moest verbinden. Overigens behoort een oeververbinding straks nog steeds tot de mogelijkheden, maar die discussie wordt pas heropend als het Kazerneterrein zich ontwikkelt als gehoopt.

De visie moet geënt zijn op de Venlose maat en schaal en niet in beton gegoten. Wat gewenst is, mag meteen ingevuld worden. Tijdelijke initiatieven kunnen ook een plek krijgen. De gemeente wil snel aan de slag om te laten zien dat er werkelijk wat van de grond komt. Medio 2019 met de visie klaar zijn.

Fortmuren

Het college wil de omgeving van het NS-station als entree ontwikkelen, maar nog wachten met de aansluiten op de Eindhovenseweg. Ook willen B en W het uitgraven en restaureren uitstellen van de fortmuren die nu nog ondergronds liggen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen