Patiënte ziekenhuis Roermond stak met aansteker het bedpapier in brand

Print
Patiënte ziekenhuis Roermond stak met aansteker het bedpapier in brand

De spoedeisende hulp en de huisartsenpost werden vanwege het incident korte tijd gesloten. Afbeelding: John Peters

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Midden-Limburg -

De patiënte die in september brand stichtte op de spoedeisende hulp van het Roermondse Laurentiusziekenhuis deed dat door het hygiënepapier op het bed aan te steken met een aansteker.

De patiënte raakte bij de brand zwaargewond. Over haar toestand is niets bekend. Het ziekenhuis heeft onlangs het intern onderzoek naar het incident afgerond. Volgens Marja Weijers, voorzitter van de raad van bestuur, is gebleken dat het personeel adequaat heeft opgetreden. „Een verpleegkundige was er snel bij en wist de vrouw uit de kamer te krijgen. Vervolgens heeft men de kamer gesloten gehouden tot de brandweer kwam. Daardoor bleef de schade grotendeels beperkt tot die kamer.”

Motief

Over het motief van de vrouw is niets bekend. Volgens Weijers waren er geen aanwijzingen in haar gedrag die erop wezen dat ze zoiets zou doen. „Over waarom ze in het ziekenhuis was, mogen we niets zeggen. Maar we hadden geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat dit zou gebeuren. Ze lag in de kamer te wachten om verplaatst te worden naar een andere afdeling.”

Voor het personeel dat direct betrokken was bij de brand werd opvang en begeleiding geregeld. Weijers: „Het heeft een flinke impact gehad. Zoiets verwacht je ook niet. Ik heb het in mijn lange carrière in de zorg in ieder geval nog nooit meegemaakt.”

Compartimenten

Het ziekenhuis heeft nagenoeg nergens een sprinklerinstallatie hangen. Dit vanwege de vele gevoelige apparatuur in het gebouw. Het ziekenhuis is opgedeeld in compartimenten. Als in een gedeelte brand uitbreekt kan het bewuste compartiment gesloten worden en wordt verspreiding van de brand tegengegaan of vertraagd. Nieuwe voorzorgsmaatregelen zijn volgens Weijers dan ook niet aan de orde. „Het was een ernstig incident, maar we stellen vast dat alle procedures correct zijn gevolgd.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet ook nog onderzoek naar het incident. Dat is nog niet afgerond.

Lees ook:Brandstichtster ziekenhuis Laurentius wordt niet vervolgd