Helft van de Nederlanders ‘te druk’

Print
Helft van de Nederlanders ‘te druk’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Ruim de helft van de Nederlanders heeft het weleens ‘te druk’. Ruim een derde voelt zich minstens een dag in de week ‘opgejaagd’. Toch lijkt er in Nederland nog geen sprake van een voortjakkerende 24/7-samenleving.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Alle ballen in de lucht’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vrijdag wordt gepubliceerd. Het bureau onderzocht hoe Nederlanders hun tijd doorbrengen, 1.900 mensen hielden daar onder meer een week lang een dagboek voor bij.

Van de mensen die ondervraagd zijn geeft 36 procent aan zich minstens op een dag in de week opgejaagd te voelen, 54 procent zegt het weleens te druk te hebben, waardoor 39 procent zich thuis of op het werk weleens te kort voelt schieten. ,,Gevoelens van tijdsdruk komen het meest voor bij vrouwen, hoger opgeleiden en bij ouders van thuiswonende kinderen”, concludeert het SCP.

59 uur in bed

Nederlanders besteden gemiddeld 46 uur per week aan betaald werk, scholing en de zorg voor het huishouden en anderen. 44 uur is vrije tijd, waaronder media (20 uur) en sociale contacten (9 uur). De meeste tijd (77 uur) gaat naar persoonlijke verzorging: slapen, eten en drinken. De gemiddelde Nederlander ligt 59 uur per week (zo’n 8,5 uur per dag) in bed: slapend of wakker.

,,Soms wordt gesproken over een 24/7-samenleving waarin mensen steeds vaker in de avonduren en weekenden werken. Hiervan lijkt nog geen sprake”, concludeert het SCP. ,,Betaald werk en scholing valt voor de meeste mensen nog steeds doordeweeks. In de weekenden is ruimte voor vrije tijd. Als naar de spreiding door de dag heen wordt gekeken valt eveneens op dat de meeste mensen tijdens traditionele kantooruren werken.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen