Kerkrade

Drie jubilarissen bij Muziekkapel Vrijwillige Politie

Print
Drie jubilarissen bij Muziekkapel Vrijwillige Politie

Van links naar rechts: Sjef Langenberg (50 jaar muzikant), Wiel Schijns (50 jaar lid) en Lucien Andriolo (25 jaar lid). Afbeelding: Politiekapel

Zuid-Limburg / Kerkrade / Eygelshoven -

De Politiekapel van Kerkrade gaat drie jubilarissen in het zonnetje zetten tijdens de verenigingsdag.

Op de eerste plaats Sjef Langenberg, die vijftig jaar muzikant is. Sjef begon in 1963 op bugel bij Fanfare St. Barbara Heilust (tegenwoordig Kerkraads Fanfare Orkest). In 1973 wisselde hij van instrument naar bariton/tuba. Vanaf 1974 werd hij tevens lid van de Anselbach Musikanten, hetgeen een onderdeel van de fanfare was. Met uitzondering van een tussenpauze, heeft hij bij de fanfare tot 2016 gemusiceerd. Van 1988-2017 maakte hij tevens deel uit van het bekende Tiroler-orkest Grenzland Express. In 2011 werd Sjef lid van de Politiekapel.

Wiel Schijns is gouden jubilaris (50 jaar lid). Hij begon op 9 jarige leeftijd als slagwerker bij de drumband van de Koninklijke Harmonie St. Philomena Chèvremont. Ook was hij drummer bij verschillende dansorkesten. Op 1 september 1968 werd hij tevens slagwerker (thans grote trom) bij de Politiekapel. Dit is inmiddels 50 jaren geleden. Wiel is nooit beroerd waar kan een helpende hand uit te steken. Zo heeft hij jarenlang een busje voor de kapel gereden om de instrumenten en muzikanten te vervoeren. Hij was bovendien vertegenwoordiger bij federatie vergaderingen.

Lucien Andriolo is 25 jaar lid. Lucien begon op 10 jarige leeftijd met muziek en trad een jaar later toe tot de Koninklijke Harmonie St. Caecilia 1843 Kerkrade (tegenwoordig Koninklijk Harmonie Orkest Kerkrade) alwaar hij een 20 jaar lid van is geweest (tot 2005). Bij de Auw harmonie organiseerde hij diverse activiteiten en gaf hij muziekles aan tal van leerlingen. In 1993 werd hij tevens klarinettist bij de Politiekapel, waar hij in 2003 als secretaris toe trad tot het bestuur. Een functie die hij tot op heden naast het musiceren uitoefent. Daarmee is hij bestuurder van het eerste uur. Ook beheert hij de website en de social media, fungeert als kartrekker en is presentator bij optredens. Hij zorgde mede voor de officiële oprichting van de kapel als vereniging en is vertegenwoordiger bij diverse overleggen.

De Muziekkapel Vrijwillige Politie district Kerkrade, onder muzikale leiding van Henk Haan, en de Police Drums and Pipes uit Maastricht vormen een uitzondering in de provincie. Het korps bestaat uit een kern van politiemensen in actieve dienst aangevuld met enthousiaste burgermuzikanten die politie muzikaal ondersteunen. Samen met 22 andere politiemuziekverenigingen (orkesten, ensembles en koren) in het land is de kapel verenigd in de Stichting Politiemuziek Nederland. Met 17 concerten en optredens in 2018 is de kapel een graag geziene gast in de Euregio.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu