Vissen is een sport voor alle leeftijden

Print
Vissen is een sport voor alle leeftijden

Jong en oud gebroederlijk naast elkaar aan de waterkant. Afbeelding: VIA Limburg

Heythuysen -

Af en toe is er een hengelaar van Hengelsportvereniging Leudal (HSV Leudal) te spotten, zittend aan de waterkant. Omdat ze meestal tussen het riet zitten of midden in de natuur, vallen de hengelaars niet op. Maar ze zijn er wel! En in grotere getale dan vaak wordt gedacht, want HSV Leudal is met ongeveer 500 leden een van de grootste verenigingen van Leudal. Hiervan zijn er ongeveer 60 jonger dan 15 jaar. Een bewijs dat vissen een sport is voor alle leeftijden.

In Heythuysen, Roggel en Neer waren eerder jarenlang drie hengelsportverenigingen actief. In 2005 zijn ze gefuseerd tot HSV Leudal. Dit resulteerde in een krachtige vereniging met een actief bestuur. Grote voordeel was ook dat de vissers in veel meer wateren hun hengel konden uitwerpen. Helaas is in de loop der jaren visvijver ’t Quasven in Roggel van de vislijst geschrapt, maar daar staat tegenover dat binnenkort de visvijver het Kerreven in Heythuysen flink wordt uitgebreid. Daarnaast zijn er vele beken in Leudal en niet te vergeten een groot deel van de ontgrondingsplas aan de Maas van Kuypers Kessel in Neer (De Nevengeul) waar vissers actief een hengel kunnen uitgooien.

Echte sport

Dat vissen niet alleen voor de hobby is, maar ook als een echte sport, bewijzen de vele viswedstrijden. HSV Leudal organiseert elk jaar een competitie voor de leden over zes wedstrijden. En zes wedstrijden om de koningstitel. Elke wedstrijd duurt drie uur. Hiervoor wordt gevist op verschillende plaatsen in de buurt, zoals de Nevengeul, Lateraal Kanaal en de Maas. Voor alle wedstrijden geldt dat de besten een geldprijs winnen.

Jeugdviscursus

Ook voor de jeugd wordt er jaarlijks een programma samengesteld. Zo vindt er ieder jaar een jeugdviscursus plaats waar jongens en meisjes de beginselen van het vissen wordt geleerd. Het geleerde brengen ze in de praktijk onder leiding van de jeugdcommissie. De cursus wordt afgesloten met het basisdiploma Sportvissen. Bovendien zit hier een jaar gratis visvergunning bij. Wie het vissen onder de knie heeft, kan deelnemen aan jeugdwedstrijden. De echte fanatiekelingen kunnen daarbij een bezoek brengen aan een karpervijver.

Wie meer wil weten over vissen of de vereniging in het algemeen, kan contact opnemen via tel. 06-27539287 of (0475) 49 49 75. Of check www.hsvleudal.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →