Kapel Missiehuis Panningen heropent als nieuwe culturele broedplaats

Print
Kapel Missiehuis Panningen heropent als nieuwe culturele broedplaats

Vele uren ambachtelijk vakwerk zitten in de grote renovatie van de kapel van het Missiehuis. Afbeelding: Jac Willekens

Panningen -

De Missiehuiskapel van de Paters Lazaristen aan de Kerkstraat in Panningen is na een grootscheepse renovatie inmiddels al in gebruik genomen. Tijd voor een officiële heropening. Deze vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 december.

De Paters Lazaristen hebben hun voornemen kenbaar gemaakt om de kapel met het orgel in de beste staat over te dragen aan de gemeenschap van de oude gemeente Helden. Dat doen ze uit dankbaarheid voor de jarenlange steun die de Lazaristen van de gemeenschap hebben ontvangen. Zowel de neo-gotische kapel als het Mutin-orgel zijn rijksmonumenten en dus een belangrijk erfgoed in Panningen. De Kepèlse Initiatiefgroep en de Orgelkring hebben, in overleg met de Paters Lazaristen, plannen gemaakt om de kapel ook in de toekomst een duidelijke functie te geven voor activiteiten die passen bij de aard en geschiedenis van dit gebouw. Daarbij wordt gedacht aan liturgische vieringen, culturele evenementen en maatschappelijke bezigheden. “De kapel mag uitgroeien tot een rust-, ontmoetings- en bezinningscentrum. Het kan een plaats worden waar mensen met elkaar kunnen praten en nieuwe ideeën kunnen opdoen. Zo kan de paterskapel stap voor stap uitgroeien tot een bouwplaats voor spiritueel-maatschappelijk denken en doen. Een nieuwe culturele broedplaats in de gemeente Peel en Maas”, aldus de organisatie.

Heropening De heropening wordt gevierd met eenieder die hier belangstelling voor heeft. Op zaterdag opent de kapel vanaf 18.00 uur, waarbij organist Ton van den Hout het orgel zal bespelen. Na een welkomstwoord vindt er rond de klok van 19.20 uur een optreden plaats door koor To Be Continued en het orgelspel. Vanaf 21.00 uur kunnen bezoekers nog napraten in de eetzaal van het Missiehuis.

Op zondag wordt er van 11.00 tot 12.00 uur een mis opgedragen met medewerking van Belcanto en de Orgelkring. Van 13.00 tot 15.00 uur is de kapel vrij te bezichtigen, zoals de glas-in-loodramen, het schilderwerk, de (houten) wanden, koorbanken en decoraties. Alles is door de handen van ambachtelijke vakmensen gegaan en toekomstbestendig gemaakt. Een aantal bedrijven verzorgt informatie over de grote onderhoudswerken. De Stichting Orgelkring Peel en Maas biedt daarbij de gelegenheid om het Mutin-orgel van dichtbij te bekijken en te horen. De Kepèlse Initiatiefgroep geeft uitleg en toont een film over de activiteiten voor het behoud van beide rijksmonumenten: de kapel en het Cavaillé-Coll Mutin-orgel. Dameskoor Padako verzorgt na het inzingen een uitvoering in de kapel van 15.00 tot 16.00 uur. De Paters Lazaristen heten iedereen welkom gedurende het officiële openingsweekend. Voor meer informatie, kijk op de website www.lazaristen.com.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →