Rekenkamer: ‘Haalbaarheid Energielandgoed Wellsmeer moeilijk vast te stellen’

Print
Rekenkamer: ‘Haalbaarheid Energielandgoed Wellsmeer moeilijk vast te stellen’

Zonnepanelenpark Afbeelding: Getty Images

Well / Knikkerdorp / Noord-Limburg / Afferden / Siebengewald / Bergen / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom -

De Rekenkamer van Bergen kan niet beoordelen of de aanleg van een enorm zonnepanelenpark in Wellsmeer financieel haalbaar is.

Dat blijkt uit een advies van de Rekenkamer aan de gemeenteraad over het zogeheten ‘Energielandgoed Wellsmeer’. Bergen wil hier twee tot driehonderd miljoen euro investeren in het park met zonnepanelen, een biomassafabriek en windmolens. Dat park moet in 2030 de helft van de energie leveren die dan binnen de gemeentegrenzen wordt opgeslurpt door inwoners en bedrijven. Het is het grootste en duurste project waar de gemeenteraad van Bergen ooit mee te maken heeft gekregen.

Omdat de raadsleden zelf vinden dat ze niet genoeg kennis en kunde hebben, is de Rekenkamer in juni van dit jaar gevraagd kritisch mee te kijken. De Rekenkamer constateert dat belangrijke financiële gegevens nog ontbreken. Zo is niet bekend hoeveel het kost om grond te verwerven in Wellsmeer. Overigens is de meeste gronden al van gemeente en provincie. Ook is er teveel onduidelijkheid over kosten en opbrengst van de biomassafabriek. „Het geschetste financiële beeld lijkt daardoor onvolledig”, aldus de Rekenkamer. Die kan door de „onzekerheden” en het „ontbreken van nadere specifieke informatie” geen oordeel geven over de haalbaarheid en de risico’s van het project.

Kwetsbaar

Verder wijst de Rekenkamer erop dat de organisatie van Bergen kwetsbaar is, er e weinig mensen werken en er te weinig kennis is. Daarmee loopt Bergen risico’s, aldus de Rekenkamer. Die adviseert de gemeenteraad om meer mensen op het project te zetten en deskundigen (ook financieel) in te huren. Overigens constateert de Rekenkamer ook dat het gemeentebestuur zich goed bewust is van de risico’s van het project Wellsmeer. De financieel-deskundigen vinden dat B en W binnen enkele maanden moeten regelen dat de gemeenteraad goed op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van het Energielandgoed.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen