Opnieuw Franse prijs voor Marijn Poels

Print
Opnieuw Franse prijs voor Marijn Poels

Marijn Poels. Afbeelding: Laurens Egge

De nieuwste film van de Limburgse documentairemaker Marijn Poels, PARADOGMA, is in Parijs in de prijzen gevallen tijdens het Independent Film Festival. Op dit onafhankelijk internationale festival is de film beloond met een award als beste documentaire.

De documentaire, die in september dit jaar in première ging in Potsdam gaat over meningsvrijheid, censuur en de polarisering. Het is het tweede deel van een geplande trilogie. Het eerste deel The Uncertainty Has Settled ging over de gevoelige discussie over klimaatverandering en energie. Daarvoor werd Poels zowel verketterd als geprezen. Ook deze film kreeg in Parijs een onderscheiding als beste documentaire.

Actueel

PARADOGMA is volgens de jury in Parijs gekozen, omdat „het verhaal een zeer actueel en gevoelig thema aansnijdt en daarbij een sterk pleidooi is om als mensheid bij elkaar te komen. Het is Poels gelukt om complexe thema’s - polarisatie, conformisme in de journalistiek, intolerantie voor andersdenkenden - zichtbaar te maken”.

In deel 2 van zijn trilogie gaat Poels dieper in op het fenomeen verkettering van de andersdenkende, wat het mechanisme is achter de tirannie van de ‘meerderheidsmening’. En wat de psychologische gevolgen kunnen zijn als mensen niet meer naar elkaar luisteren. Hij zoekt in zijn film de andersdenkende op. Bijvoorbeeld de omstreden Canadees klinisch psycholoog Jordan Peterson en ‘de gevaarlijkste filosoof op aarde’, de Russische Alexandr Dugin. Maar ook een van de overlevende van de aanslag op het eiland Utoya (Noorwegen) waarbij 77 jongeren werden doodgeschoten door de rechts-extremist Breivik.

Erkenning

Poels, die momenteel door Europa toert met PARADOGMA, is blij met de erkenning. „Aanvankelijk wilde ik een heel andere film maken. Maar door de agressieve reacties die ik kreeg na het uitbrengen van The Uncertainty Has Settled vond ik het belangrijk dit verhaal eerst te maken. Ik wil hiermee de weg vrij maken voor een breder publieke debat wat steeds kleiner dreigt te worden. We moeten weer bij elkaar komen als mensen en durven te spreken over belangrijke zaken. De meeste oplossingen van deze tijd liggen buiten de grenzen van het politiek correct denken. Laten we die dan ook opzoeken.”