‘Waar de Groote Moolenbeek ontspringt’: kroniek van een klein dorp met een kleurrijk verleden

Print
‘Waar de Groote Moolenbeek ontspringt’: kroniek  van een klein dorp met een kleurrijk verleden
Grashoek / Meijel / Panningen / Koningslust / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

De parochie Grashoek bestaat op zondag 16 december precies honderd jaar. Dit historische moment is aangegrepen om een tweede boek over de geschiedenis van Grashoek tot stand te brengen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 16 december wordt aldus deel 2 van de titel Waar de Groote Molenbeek ontspringt… gepresenteerd, als kroniek met betrekking tot het tijdsgewricht van 1968 tot en met 2018.

Het eerste deel dat acht jaar geleden onder dezelfde titel verscheen, bestreek de geschiedenis tot aan de zeventiger jaren. “Hadden we alles in één uitgave ondergebracht, dan was het boek zeker twee keer zo dik geworden”, zo concludeert Huub Kluijtmans van de Historische Werkgroep. “We hadden zoveel materiaal bij elkaar verzameld dat destijds grappen werden gemaakt over een tweede exemplaar”, gaat medesamensteller Henk Steeghs van de werkgroep verder.

Het eerste boek eindigt in de zeventiger jaren, waar zich een soort kantelpunt aftekende. “Dit tweede boek legt zich toe op de ‘moderne’ tijd”, vervolgt Kluijtmans. “Het uitspitten van archieven, het schrijven van de bijdragen en selecteren van het beeldmateriaal was een tijdrovende bezigheid. Soms waren we wel een week bezig om uit te zoeken om een persoon op een foto te identificeren. Maar de inspanningen hebben zich geloond. We stellen met trots vast dat we nu een boeiende vervolgkroniek kunnen presenteren, vol met verhalen van mensen uit Grashoek, krantenknipsels en foto’s uit de tijdspanne van de eind zestiger jaren tot nu.”

De officiële presentatie is zondag 16 december om 13.30 uur plaats in het kader van de viering van het 100-jarig bestaan van de parochie Grashoek. Het eerste exemplaar zal dan worden overhandigd aan hulpbisschop De Jong en burgemeester Wilma Delissen–Van Tongerlo. Ook de vooraf bestelde boeken kunnen deze middag worden afgehaald. Ook het eerste deel van de titel is verkrijgbaar.

De feestelijke viering van het honderdjarige bestaan - georganiseerd door de Parochie van het Allerheiligst Hart van Jezus, het Dorpsoverleg en de Historische Werkgroep - begint om 10.30 uur met een Heilige Mis in de parochiekerk van Grashoek. Aansluitend is er een onthulling in de kerk en een receptie in gemeenschapshuis De Ankerplaats. Het speciale ‘100 jaor Grashook’-logo wordt eveneens onthuld.

In het weekend van 28, 29 en 30 juni 2019 wordt tijdens een feestweekend nogmaals uitgebreid stilgestaan bij het honderdjarig bestaan van Grashoek. Verenigingen, inwoners, parochie en het Dorpsoverleg zijn al druk doende met de voorbereidingen van dit feestweekend.

Kijk hier voor meer info over de feestelijke activiteiten en het boek.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje