Veel interesse voor bouw kampen voor arbeidsmigranten in Weert

Print
Veel interesse voor bouw kampen voor arbeidsmigranten in Weert

De huisvesting van arbeidsmigranten op de voormalige Van Horne Kazerne wordt vanaf 1 januari 2019 niet meer gedoogd Afbeelding: archief John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Midden-Limburg -

Bij de gemeente Weert hebben zich al meer belangstellenden gemeld voor het opzetten van huisvesting voor arbeidsmigranten op bedrijventerreinen dan dat er plaats is.

Dat zegt wethouder Wendy van Eijk. Namen van initiatiefnemers en plekken waar die hun kampen op willen zetten, wil ze nog niet kwijt. Wel dat er onder de initiatiefnemers uitzendbureaus zijn en dat er plannen zijn ingediend om bestaande kantoorpanden om te bouwen voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

De gemeenteraad praat 19 december over nieuwe mogelijkheden voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Voorstel is onder meer om op maximaal drie plekken op Weerter bedrijventerreinen voor maximaal duizend arbeidsmigranten huisvesting te creëren. Dat kan in bestaande gebouwen zijn, maar ook in kampen met wooncontainers. Per locatie zouden maximaal vierhonderd arbeidsmigranten mogen wonen. Het college van burgemeester en wethouders geeft de voorkeur aan een klein aantal grote kampen, omdat dan het toezicht en de controle op overlast makkelijker te regelen is.

Op een van deze locaties worden ook de Letse arbeidsmigranten ondergebracht, die nu nog op het voormalig kazerneterrein in Weert verblijven. Daar wil de gemeente bij nader inzien geen huisvesting meer toestaan. De Letten zouden daar zo snel mogelijk weg moeten. Maar dat zal wellicht niet eerder dan 1 mei kunnen, aldus Van Eijk.

Wijkraad Rond de Kazerne is blij met het vertrek van de arbeidsmigranten bij de kazerne. De buurt ondervond veel overlast. Wijkraadvoorzitter Grad Peeters is er echter nog niet helemaal gerust op dat de overlast in de wijk dan opgelost zijn. „Als er grote aantallen arbeidsmigranten op bedrijventerrein Kanaalzone I komen, op zeshonderd meter afstand van de oude kazerne, dan houden we dezelfde overlast”, stelde hij donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Economie. „De loop naar de supermarkt Lidl blijft dan namelijk dezelfde als nu.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu