Wijdingsplechtigheid mgr. Harrie Smeets in Sint-Christoffelkathedraal in Roermond

Print
Wijdingsplechtigheid mgr. Harrie Smeets in Sint-Christoffelkathedraal in Roermond

Mgr. Harrie Smeets Afbeelding: De Limburger/Jeroen Kuit

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde -

Mgr. Harrie Smeets (58) wordt zaterdagochtend tijdens een bijzondere viering gewijd en geïnstalleerd tot 24ste bisschop van Roermond. De wijding vindt plaats in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. De plechtigheid wordt live op televisie uitgezonden.

Hendrikus Marie Gerardus Smeets wordt gewijd door de bisschop van Rotterdam, Hans van den Hende; voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Hij zal daarbij worden geassisteerd door hulpbisschop Everard de Jong en oud-bisschop Frans Wiertz. Zij zullen Smeets, zoals ooit de leerlingen van Jezus bij hun eerste opvolgers deden, symbolisch de hand op het hoofd leggen. Hierna wordt hij gezalfd met gewijde olie en krijgt hij zijn ring, mijter en staf uitgereikt.

Lees ook: Nieuwe bisschop Roermond ziet getrouwde priesters niet zitten

Bij de viering zijn in totaal 25 bisschoppen aanwezig, onder wie twee kardinalen en drie emeriti-bisschoppen. Kardinaal Wim Eijk laat om medische redenen verstek gaan. Naast de pauselijke nuntius, Aldo Cavalli, zijn ook de bisschoppen van de Duitse buurbisdommen Aken en Münster naar Roermond gekomen, evenals hun collega’s uit Hasselt, Luik en Genk en kardinaal-aartsbisschop De Kesel van Mechelen-Brussel. Vanuit India nemen de bisschop en hulpbisschop van Kanjirapally aan de viering deel. Het bisdom Roermond onderhoudt nauwe contacten met dit bisdom. Ook de twee Limburgse abten, van de trappisten in Lilbosch en de benedictijnen in Mamelis, zijn aanwezig.

Wijdingsplechtigheid mgr. Harrie Smeets in Sint-Christoffelkathedraal in Roermond
Foto: De Limburger/Peter Schols

Positief ontvangen

De benoeming van mgr. Smeets, begin oktober, werd positief ontvangen. De zoektocht naar een opvolger voor Frans Wiertz duurde lang, bijna anderhalf jaar. De nieuwe bisschop is een man in de ‘vernieuwende’ lijn van paus Franciscus. Hij wordt gelauwerd als een warm persoon die midden in de kerk én de wereld staat, een mensenmens en een ‘frisse wind’.

Voorafgaand aan de wijding zaterdag zal een stoet van priesters, diakens en misdienaars vanaf het kantoor van het bisdom aan de Swalmerstraat naar de kathedraal trekken. Na afloop houdt de nieuwe bisschop receptie in De Oranjerie. Daar wordt hij begroet door vendeliers en is er voor iedereen gelegenheid hem te feliciteren.

Wijdingsplechtigheid mgr. Harrie Smeets in Sint-Christoffelkathedraal in Roermond
Foto: De Limburger/Peter Schols

Onder de gasten in de kathedraal zijn ook gouverneur Theo Bovens, de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus en meer dan twintig Limburgse burgemeesters en wethouders. Ook minister Ferdinand Grapperhaus is in de kathedraal aanwezig. Vanuit Venray, waar Harrie Smeets veertien jaar pastoor-deken was, is een grote groep genodigden aanwezig. In de Munsterkerk zullen 300 gasten de viering op een groot scherm volgen. De wijdingsplechtigheid start om half elf. Aan het eind van de viering zal de nieuwe bisschop een persoonlijke toespraak houden.

Lees ook:Bisschop Harrie Smeets hoopt op hoogtij

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →