Bier gemaakt van niet gebruikt brood wint prijs

Laura Nieboer met haar Pieke-Broodbier. © Lettergeniek – creatieve tekstprodukties

Pieke-Broodbier, product van Innowastion bv, won de Maastricht Student Entrepreneur Award 2018. Het bier wordt gebrouwen van brood dat overblijft en anders weggegooid zou worden.

Judith Bouwels

Bedenker en uitvoerster van Pieke-Broodbier Laura Nieboer (22) vroeg zich een jaar geleden af welk voedsel in Nederland vaak wordt verspild. „Dat was onder meer brood”, zegt Nieboer. „Wij gooien 9,5 kilo per persoon per jaar aan brood weg. Niet alleen bakkers en supermarkten, maar ook consumenten. Ik vind het schokkend als je bedenkt dat dit elf broden zijn, waar je zo’n drie maanden van kunt eten.” De initiatiefneemster kwam hierdoor op het idee om van brood dat toch niet gebruikt zal worden, bier te maken. „Ik had ook kunnen kiezen voor croutons of tosti’s, maar onder het genot van een biertje komt het gesprek over verspild eten waarschijnlijk eerder aan bod.”

Primitief bierbrouwen

Het brouwproces ging niet zonder slag of stoot. Met ‘een potje en een pannetje’ leerde Nieboer in de keuken van haar studentenhuis, met hulp van YouTube-filmpjes, zichzelf aan hoe ze bier moest brouwen. Ze ontmoette de eigenaar van Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer en ze vertelde hem over haar idee. „Ik vroeg hem om mij bier te leren brouwen. Hij zei: ‘ik weet niet of dit je gaat lukken, maar ik ga het je wel uitleggen.’” Inmiddels heeft de studente tweehonderd liter bier gebrouwen van zestien kilo brood. „Daar zouden ongeveer zeshonderd flesjes mee kunnen worden gevuld.”

Pieke-Broodbier

Nieboer heeft dit gedaan door te oefenen met een kleine installatie die ze mocht lenen van de eigenaar van de Maastrichter Maltezer. Toen ze het eenmaal onder de knie had, heeft ze de brouwerij een dag afgehuurd, om samen met een brouwer de zestien kilo brood om te toveren in bier. Dat brood kreeg ze van een bakker uit de woonplaats van haar ouders. „Hij zag potentie in mijn plan en wilde mij daar graag bij helpen.” Uit haar bierrecept van water, mout, brood, hop en gist kwam het Pieke-Broodbier voort, dat wordt verkocht in vaten en flesjes: op de officiële website, in de Maastrichter Maltezer en in Keepin’ It Hoppy in Maastricht voor 3,75 euro per flesje. Vrienden en huisgenoten van Nieboer waren de voorproevers van haar recept, aangezien ze door haar glutenintolerantie slechts af en toe één biertje drinkt.

Nieuwe lading

Voor het einde van het jaar verwacht Nieboer haar tweehonderd liter bier te hebben verkocht. Met de feedback die ze krijgt van de kopers gaat ze in januari een nieuwe lading broodbier maken. Waarom de naam Pieke? „Pieke roept veel herkenning op bij mensen in Maastricht”, legt de onderneemster uit. „Het is een stoere naam, waar ik bewust voor gekozen heb. Ik wil het niet als duurzaam biertje op de markt brengen, maar als elk ander bier.”

De onderneemster is blij met de reacties die ze krijgt, maar het beste bier verkopen is niet haar hoofddoel. „Ik vind het belangrijk dat het gesprek over overmatig afval oplaait. Het gaat niet om mij – ik hoef niet de enige te zijn die dit doet. Het zou geweldig zijn als steeds meer producten worden geproduceerd van voedsel dat anders zou worden weggegooid. Zelfs meerdere broodbiertjes.”

Oordeel van de kenner

Bierkenner en horecaman Arjan Huneman uit Heerlen, die al 1204 verschillende bieren geproefd heeft, proeft Pieke-Broodbier voor het eerst. „Het bier is rokerig, licht van smaak en drinkt weg als een bier van de tap.” Ondanks dat Huneman hem lekker vindt, is het broodbier voor hem geen absolute topper. „Hij is nogal aan de prijs, juist omdat het vergelijkbaar is met ander tapbier.”