Sittard

Piet en Karin doceren na school over wijn

Print
Piet en Karin doceren na school over wijn

Karin en Piet Hermens proosten op hun wijnzaak. Afbeelding: Etienne Zegers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Zuid-Limburg / Schinnen -

Piet en Karin Hermens zijn beide docent. Zij op de Xaveriusschool in Sittard, hij op de Vrije School in Maastricht. Daarnaast delen ze nog een gezamenlijke passie: wijn. Combineer deze twee ingrediënten en je hebt een nieuw concept in Sittard: Het Wijnstation.

De vakanties van de familie Hermens gingen vaak naar Frankrijk. “Daar hebben we de liefde voor de wijn ontdekt”, vertelt Piet trots. En waar liefde al niet toe kan leiden. Zaterdag 8 december opent het stel Het Wijnstation, een wijnwinkel en wijnbar. “Een uit de hand gelopen hobby zou je kunnen stellen.”

Vijf jaar geleden toverden ze hun garage in Schinnen om tot wijnshop. “Door onze reizen hebben we veel wijnboeren ontmoet en zodoende de nodige kennis opgedaan. Die kennis wilden we overbrengen op anderen.” De proeverijen werden meer en meer bezocht, daarnaast worden ook de flessen verkocht. “We kregen daardoor het idee om een echte zaak te starten. Een wijnbar.” En zo werd een geschikt pand gezocht.

De keuze viel op Sittard en dat is niet vreemd, Karin werkt er nog en Piet heeft er gewerkt. “Wij hebben altijd binding met Sittard gehad. We gaan hier regelmatig uit en hebben hier ook altijd carnaval gevierd”, vertelt Karin. “Het concept is in opkomst en wij spelen daar op in. Maastricht en Heerlen hebben bijvoorbeeld ook een wijnbar.” In september zijn ze gestart met de verbouwing van het pand aan de Molenbeekstraat 4. De locatie is bewust gekozen. “We zitten in het winkelgebied, maar liggen ook tegen de horeca aan. Ons motto is: ‘Uw eindstation na een dagje shoppen. Het vertrekpunt bij een avondje uit.’ We willen de horeca niet in de weg zitten.”

De zaak is van woensdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot uiterlijk 22.00 uur. Wordt dat niet te druk met een fulltimebaan als docent ernaast? “Onze lesroosters passen goed bij onze openingstijden”, verzekert Piet, “één van ons is altijd in de zaak.” In de zaak kan men terecht voor wijnproeverijen, er kan een glas wijn gedronken worden met eventueel een hapje, maar ook een fles worden gekocht. “Onze leveranciers zijn veelal vrienden die we hebben ontmoet tijdens onze vakanties. Daardoor kunnen we het hele verhaal vertellen”, stelt hij trots.

In principe onderwijzen ze straks dus ook na schooltijd. Piet lacht: “Onderwijzen is onze passie, zowel voor de klas, als hier over wijn.” Op dagen dat het drukker wordt schieten zonen Guy en Marc en neef Bas te hulp. Een familiebedrijf. “Ik ben in oktober afgestudeerd en nu aan het solliciteren naar een baan “, vertelt Guy. “Tot die tijd help ik graag uit.” “Maar we zijn bezig met personeel”, vult vader gelijk aan.

De hoge zaak kent een industriële look met aan de linkerzijde een gigantisch rek met flessen wijn. Daar staat vast een bijzondere fles tussen. “Hier staat onze huiswijn”, vertelt Piet gelijk gepassioneerd. “Afkomstig van Cave Saint Marc. Hier zijn we in 2015 beland tijdens een vakantie in de Provence.” Daarnaast staat een fles Provenquière. “Uit de Languedoc. Afkomstig van de chateau van Brigitte, een aardige vrouw”, mijmert hij. “Wist je dat er vaak kastelen op etiketten staan, terwijl de wijn heel ergens anders vandaan komt? Deze niet. We zijn er zelf geweest.”

Het doceren is begonnen. Zullen Piet en Karin straks nog wel tijd hebben voor deze wijnreizen? “We blijven gaan. Werkvakanties, noemen we ze!” Voor wie zin heeft in de wijnlessen van de familie Hermens: de zaak is inmiddels geopend. Wijnproeverijen zijn op afspraak.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →