Trucker filmt migranten die zich schuil houden in Nissans op autotruck

Print

De Nederlandse trucker Ingo van Leeuwen maakte donderdag met zijn dashcam wel heel opvallende beelden op de Belgische snelweg E40. Ter hoogte van een parkeerplaats in Westkerke passeerde hij een autotruck die volgeladen was met splinternieuwe Nissans. Tot zijn stomme verbazing zag Van Leeuwen dat er in zeker drie Nissans vluchtelingen zaten.

,Ik zie regelmatig gekke dingen op de weg, maar dit is wel heel bizar. Ik zat op m’n gemakje achter het stuur naar die nieuwe auto’s te kijken, toen plotseling een van de portieren openging en een man begon te zwaaien. Ik schrok me een hoedje, wie verwacht zoiets’’, aldus de trucker uit Puiflijk (bij Nijmegen).

Verkeerde kant
Van Leeuwen vermoedt dat de illegalen in de gaten hadden dat ze de verkeerde kant opreden. ,,De autotruck reed niet richting Verenigd Koninkrijk, wij denken dat hij daar vandaan kwam en dat de migranten in Frankrijk op de oplegger zijn geklommen. Ze begonnen naar elkaar te zwaaien en te seinen, terwijl er ondertussen motoragenten voorbij reden. Ik denk dat ze Engeland niet hebben gehaald.’’

Ingo zette donderdag de beelden die hij met zijn dashcam maakte, op Facebook. De beelden zijn bijna 50.000 keer bekeken. ,,Dat had ik nooit verwacht, het was vooral bedoeld voor mijn collega’s en bekenden. Aan de andere kan, ik heb dit ook nooit eerder gezien en ik ben denk ik niet de enige.’’

Nieuw fenomeen
Het bleek dat er in minstens drie of vier Nissans meerdere vluchtelingen verscholen zaten die zelfs niet de moeite deden zich te verstoppen. Meermaals gaan de portieren van de auto aan weerszijden open en nemen de mannen een kijkje.

De Belgische justitie is bekend met het nieuwe fenomeen. Het gaat blijkbaar om een nieuwe manier van illegalen om zich te verstoppen in nieuwe wagens in de hoop zo de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het is nog maar de vraag of dit zal lukken, want de auto’s worden uiteraard ook gecontroleerd.