Brechs dna aangetroffen op 17 plekken op kleren Nicky Verstappen

Print
Brechs dna aangetroffen op 17 plekken op kleren Nicky Verstappen

Jos Brech werd op 27 augustus opgepakt voor mogelijke connectie met de moord op Nicky Verstappen Afbeelding: ANP

Het dna van verdachte Jos Brech is op zeker 17 plekken aangetroffen op de kleren van Nicky Verstappen. Het materiaal, mogelijk speeksel, huidmateriaal en haren, zat onder meer op de tailleband en de binnenkant van Nicky's onderbroek en op zijn pyjama.

Maar het staat volgens een onderzoeker van het NFI niet vast dat het om dadersporen gaat, bevestigt zijn advocaat Gerald Roethof na berichtgeving door De Telegraaf . Er kan volgens dat onderzoek niet uitgesloten worden dat het dna na ‘onschuldig contact’ voor zijn overlijden is achtergebleven, ‘of na het overlijden, tijdens het medisch-forensisch onderzoek.’ Er zitten meer forensische rapporten in het dossier, maar onduidelijk is of deze dezelfde conclusies over het dna bevatten. 

Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige jongen, in augustus 1998 op de Brunssummerheide.

Delict gerelateerd
Justitie omschrijft het dna-spoor van Brech wel als ‘delict-gerelateerd’. Tot dusver was alleen bekend dat zijn materiaal op Nicky's kleren gevonden was. Dat het op 17 plekken aangetroffen is, was nog onbekend. Brech ontkent iedere betrokkenheid bij de zaak, maar heeft tot dusver niet verklaard hoe zijn lichaamsmateriaal op Nicky terechtgekomen is. 

Lees ook: Wie zwijgt, speelt een gevaarlijk spel

‘Selectief shoppen’
Peter R. De Vries reageert namens de familie Verstappen en lijkt niet onder de indruk van de vraagtekens bij het dna-bewijs: ,,We hebben het gevoel dat Roethof zijn verdediging alvast is begonnen met een selectieve weergave uit het dossier. Een andere verklaring voor de presentatie van deze dossiergegevens hebben we niet.”

Het Openbaar Ministerie verdenkt Brech van doodslag, verkrachting, ontvoering en het bezit van kinderporno. 

Lees ook: Advocaat Roethof: ‘Ik kan beter voelen hoe het is om onheus bejegend te worden’