‘Spookrijder’ kon niet naar rechtbank door stroomstoring

Print
‘Spookrijder’ kon niet naar rechtbank door stroomstoring

Afbeelding: De Limburger

Zuid-Limburg -

Als gevolg van de stroomstoring in de Sittardse gevangenis De Geerhorst kon ook de 35-jarige Jan K. uit Hoensbroek gisteren niet naar de rechtbank worden gebracht.

De verdachte van haast ontelbare verkeersdelicten, waar hij ook vaker voor is veroordeeld, wilde daar per se bij zijn.

Daarom kon zijn advocaat Justin Luiten niet anders dan alvast aankondigen dat hij nog onderzoekswensen heeft, zonder deze inhoudelijk te kunnen toelichten. „Ik heb niet met cliënt kunnen overleggen.”

Dollemansrit

K. wordt onder meer verdacht van een dollemansrit, achtervolgd door de politie, op 15 september 2017. Die begon op de Emmaberg in Valkenburg, waar hij een stopteken negeerde en ervandoor ging.

Hij ramde een politieauto met daarin twee agenten, die enkele schoten afvuurden in een poging hem tot stoppen te dwingen. Tevergeefs. Tot Meerssen reed K. over de vluchtstrook langs de A79, tegen het verkeer in. Pas in de Maastrichtse wijk Nazareth kon hij worden klemgereden.

Notoire wegpiraat

K. is een notoire wegpiraat met een strafblad van 29 pagina’s waarop louter verkeersdelicten prijken. Omdat de rechtbank nu wel eens wilde weten wat de man eigenlijk bezielt, is hij naar het Pieter Baancentrum gestuurd. De rapportage is klaar, maar advocaat Luiten wilde daar vrijdag nog niks over zeggen.

Wanneer de zaak nu inhoudelijk wordt behandeld, is niet duidelijk. De stroomstoring in de gevangenis leidde ertoe dat in totaal negen gedetineerden niet naar rechtbanken konden worden gebracht, waar zij werden verwacht voor een zitting.

Bij een dergelijke storing blijven de gevangenen in hun cel totdat alle beveiligingssystemen het weer doen: dat is standaardprocedure. De storing duurde van half acht tot tien uur gisterochtend, maar het duurde langer voordat die systemen opnieuw waren opgestart.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje