Nieuwe bisschop Roermond ziet getrouwde priesters niet zitten

Print
Nieuwe bisschop Roermond ziet getrouwde priesters niet zitten

De nieuwe bisschops van Roermond: Harrie Smeets. Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Midden-Limburg -

De nieuwe bisschop van Roermond, Harrie Smeets, ziet weinig in het idee van getrouwde priesters als oplossing voor het tekort aan geestelijken in de katholieke kerk. Paus Franciscus heeft daarvoor de deur op een kier gezet.

Lees ook:Bisschop Harrie Smeets hoopt op hoogtij

Franciscus opperde vorig jaar te onderzoeken in hoeverre de zogeheten viri probati, een Vaticaanse term voor deugdzame, levenservaren en getrouwde mannen ‘een mogelijkheid zijn’. Die viri probati zouden tot priester gewijd kunnen worden, aldus de paus, in gesprek met Die Zeit. Dat betekent niet dat mannen die al priester zijn mogen trouwen, zo voegde hij daaraan toe. Het is zeker niet de bedoeling het celibaat af te schaffen, of er vrijwilligheid in te brengen. De discussie het celibaat speelt al tientallen jaren. Smeets, die vandaag tot bisschop wordt gewijd, benadrukt in een gesprek met De Limburger bewust te hebben gekozen voor dat celibaat. „Juist om mezelf helemaal te kunnen geven aan God. Zo is het in een huwelijk ook. Man en vrouw. Je kiest voor één partner, om jezelf totaal aan haar of hem te kunnen geven. Zodra daar een derde bij komt, loopt het fout. Getrouwde priesters, nee, ik ben er niet meteen voor.”

Lees ook: Wijdingsplechtigheid mgr. Harrie Smeets in Sint-Christoffelkathedraal in Roermond

Kerkhistoricus Peter Nissen hoort de discussie over het celibaat steeds luider, ook onder bisschoppen; zij het vooral buiten Europa. Dat bisschop Smeets hier nu zo voorzichtig, zelfs negatief op reageert, begrijpt Nissen wel. „Binnen zijn bisdom zijn nog veel priesters die hier conservatief over denken. Smeets zal zich bewust zijn van de verhoudingen. Ik denk dat hij vooral rust in de tent wil, niet direct controversiële kwesties als het celibaat op de agenda zetten. Maar ik hoop dat de discussie wel komt. Vraag het hem over een jaar nog eens.”

Het gaat Nissen te ver om de nieuwe bisschop, die wordt gezien als een aanhanger van Franciscus en vernieuwer, op basis van deze ene uitspraak anders te karakteriseren. Smeets zelf zei hierover direct na zijn benoeming dat “ik me niet in een hokje laat plaatsen”.

Cijfers

Cijfers leren dat ook in het bisdom Roermond de situatie snel nijpender wordt. Het aantal actieve priesters is afgelopen jaren snel gedaald, van 258 in het jaar 2000 tot 143 in 2017. Zij worden ondersteund door priesters die al met emeritaat zijn, maar nog wel de heilige mis opdragen. Dat waren er in 2000 nog 153. Vorig jaar was dat gedaald tot 75.

Nissen memoreert ook dat het celibaat ooit, in de Middeleeuwen, is ingesteld om redenen die allang achterhaald zijn. “De regel was vooral bedoeld om te voorkomen dat kerkelijk bezit in de handen van erfgenamen zou komen. Dat priesters hun eigen familiebelangen, in materieel opzicht, zouden laten prevaleren boven die van de kerk. Het had dus meer materiële, dan spirituele grondslag.”

Van de commissie die onderzoek doet naar een prominentere rol voor de viri probati is, sinds de pauselijke aankondiging medio vorig jaar, weinig meer vernomen. Ook dat verbaast Nissen niet. “De molens in het Vaticaan malen uiterst traag”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu