Mgr. Harrie Smeets gewijd tot bisschop van Roermond in Sint-Christoffelkathedraal

Print
Mgr. Harrie Smeets gewijd tot bisschop van Roermond in Sint-Christoffelkathedraal

Mgr. Harrie Smeets geïnstalleerd tot bisschop van Roermond in Sint-Christoffelkathedraal Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde -

Mgr. Harrie Smeets (58) is zaterdag tijdens een bijzondere viering gewijd en geïnstalleerd als 24ste bisschop van Roermond. Dit gebeurde in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Mgr. Smeets hield na zijn installatie een korte toespraak.

Hendrikus Marie Gerardus Smeets werd gewijd door de bisschop van Rotterdam, Hans van den Hende; voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Hij werd daarbij geassisteerd door hulpbisschop Everard de Jong en oud-bisschop Frans Wiertz. Zij legden Smeets, zoals ooit de leerlingen van Jezus bij hun eerste opvolgers deden, symbolisch de hand op het hoofd. Hierna werd hij gezalfd met gewijde olie en kreeg hij zijn ring, mijter en staf uitgereikt.

Lees ook: Nieuwe bisschop Roermond ziet getrouwde priesters niet zitten

Toespraak

In zijn toespraak zei de nieuwe bisschop: ,,In de afgelopen weken zijn er heel wat interviews geweest. Met een spervuur aan vragen: Wordt u een Franciscus-bisschop? Gaat u dorpskerken sluiten? Wat heeft de kerk voor fouten gemaakt? Hoe denkt u mensen weer terug te krijgen in de kerk?”

Hij vervolgde: “Woorden uit het evangelie van vandaag: ‘Mij geschiede naar uw Woord’. Dat is mijn antwoord. Dat mag gebeuren wat God wil. Centraal is niet de vraag of ik alle antwoorden heb voor die weg de toekomst in. Wie daarop rekent, kan zich voorbereiden op een teleurstelling.

Niet met alle antwoorden op een rij, maar met die woorden uit het evangelie gaan we de toekomst in: Mij geschiede naar uw woord. Centraal is dat wij in onze Limburgse kerk openstaan voor Gods woord en dat laten werken in ons leven. Het gaat er niet om wat wij met Gods woord doen, maar om wat Gods woord met ons, met u en mij, doet. Daarmee en daardoor durf ik samen met u de toekomst van de Limburgse kerk aan. Daartoe Gods zegen.”

Viering

Bij de viering waren in totaal 25 bisschoppen aanwezig, onder wie twee kardinalen en drie emeriti-bisschoppen. Kardinaal Wim Eijk liet om medische redenen verstek gaan. Naast de pauselijke nuntius, Aldo Cavalli, waren ook de bisschoppen van de Duitse buurbisdommen Aken en Münster naar Roermond gekomen, evenals hun collega’s uit Hasselt, Luik en Genk en kardinaal-aartsbisschop De Kesel van Mechelen-Brussel. Vanuit India namen de bisschop en hulpbisschop van Kanjirapally aan de viering deel. Het bisdom Roermond onderhoudt nauwe contacten met dit bisdom. Ook de twee Limburgse abten, van de trappisten in Lilbosch en de benedictijnen in Mamelis, waren aanwezig.

Mgr. Harrie Smeets gewijd tot bisschop van Roermond in Sint-Christoffelkathedraal

De benoeming van mgr. Smeets, begin oktober, werd positief ontvangen. De zoektocht naar een opvolger voor Frans Wiertz duurde lang, bijna anderhalf jaar. De nieuwe bisschop is een man in de ‘vernieuwende’ lijn van paus Franciscus. Hij wordt gelauwerd als een warm persoon die midden in de kerk én de wereld staat, een mensenmens en een ‘frisse wind’.

Ook waren er 150 priesters, 33 diakens en 99 acolieten en seminaristen in de kathedraal aanwezig bij de wijdingsceremonie. Onder de gasten waren ook gouverneur Theo Bovens en de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus van de provincie Limburg en meer dan twintig Limburgse burgemeesters en wethouders. Ook minister Ferdinand Grapperhaus was in de kathedraal aanwezig. In de Munsterkerk volgden 300 gasten de viering op groot scherm.

Voorafgaand aan de wijding zaterdag trok een stoet van priesters, diakens en misdienaars vanaf het kantoor van het bisdom aan de Swalmerstraat naar de kathedraal. De nieuwe bisschop heeft gedurende de middag een receptie in De Oranjerie. Daar wordt hij begroet door vendeliers en is er voor iedereen gelegenheid hem te feliciteren.

Lees ook:Bisschop Harrie Smeets hoopt op hoogtij

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →