1,8 miljoen euro voor schoner grondwater Limburg

Print
1,8 miljoen euro voor schoner grondwater Limburg

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Midden-Limburg / Zuid-Limburg / Merum / Herten / Ool / Roermond / Noord-Limburg / Swalmen / Asenray / Asselt / Boukoul / Einde -

Boeren gaan advies op maat krijgen om er voor te zorgen dat vervuiling van het grondwater door nitraat van meststoffen wordt teruggedrongen. Er is voorlopig een bedrag van 1,8 miljoen euro voor beschikbaar.

Voor de actie voor schoner grondwater slaan de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), drinkwaterbedrijf WML en de provincie de handen in elkaar. Zij hebben daar deze week in Roermond een overeenkomst voor getekend.

Kraan

Van water dat in Limburg uit de kraan komt, is grondwater een belangrijke bron. Daarom moet voorkomen worden dat dit water vervuild raakt, bijvoorbeeld met nitraat, stelt de LLTB. Boeren krijgen daarom een advies op maat over hoe ze kunnen zorgen voor zo weinig mogelijk nitraatuitspoeling in gebieden waar grondwater naar boven wordt gepompt voor drinkwater.

Nitraat

Een deel van de meststoffen die planten als voeding krijgen, kan uitspoelen naar het grondwater. De stikstof in de meststoffen vormt dan nitraat. Behalve voor het maken van drinkwater is behoud van biodiversiteit in de natuur ook een reden om die uitspoeling terug te dringen, vinden de betrokken partijen. Er geldt een Europese norm van 50 milligram nitraat per liter.

De resultaten van deze nieuwe aanpak worden bijgehouden door voortdurend te volgen hoeveel nitraat in het grondwater terechtkomt. Over twee jaar wordt bekeken of de aanpak daadwerkelijk helpt of dat mogelijk aanpassing nodig is..

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →