Protest ‘gele hesjes’ in Maastricht verloopt rustig

Print
Maastricht / Itteren / Midden-Limburg -

In Maastricht demonstreren tussen de 150 en 200 mensen in gele hesjes. De demonstraties vonden op verschillende plekken in het land plaats. Vooralsnog zijn de protesten tegen het regeringsbeleid rustig verlopen.

Voor het MVV-stadion in Maastricht hadden zich tussen de 150 en 200 mensen met gele hesjes verzameld. Ze droegen pamfletten met de opschriften ‘Laat ons samen strijden voor de toekomst van onze kleinkinderen’ en ‘Een vinger kun je breken, een vuist niet’. Ze hadden een eigen ordedienst met oranje vestjes aan. Vanaf het stadion liepen ze in optocht naar het Vrijthof.

Den Haag
In Den Haag heeft de politie ongeveer honderd demonstranten met gele hesjes de toegang geblokkeerd naar het Binnenhof. 

De demonstranten hadden zich verzameld op het Plein en kozen opeens koers richting het nabij gelegen Binnenhof. Maar de toegang ernaartoe was door de politie geblokkeerd. De politie was met veel mensen aanwezig, uitgerust met politiepaarden en wapenstokken.
De demonstranten, onder wie de bekende 'Hagenees' Henk Bres (van onder andere Het Lagerhuis) was aanwezig bij het protest. 

Amsterdam
Na een demonstratie van 'gele hesjes' bij het Amsterdamse stadhuis, waar ongeveer tweehonderd mensen aan meededen, is ongeveer de helft van de betogers doorgelopen naar de Dam, dwars door de drukke Kalverstraat. Ze riepen leuzen tegen de regering.

Op de Dam werden ze opgewacht door veel politie en verschillende ME-busjes. Een kleiner deel van de groep, een man of twintig, liep daarna door naar het Centraal Station, boog af naar de Wallen en eindigde tegen 13.30 uur weer bij de Dam. De politie hield het groepje nauwlettend in de gaten, maar hoefde niet in te grijpen.

Frankrijk
In Frankrijk verlopen de protesten onstuimiger. Zo zijn in Parijs plunderaars actief. Onder meer een winkel met mobiele telefoons op de Champs-Élysées was hun doelwit.

Betogers rukten de houten schotten die het winkelcentrum Publicis Drugstore moesten beschermen, los om barricades van te maken. Anderen probeerden er brand te stichten. Publicis Drugstore was eerder al het doelwit van 'casseurs' (brekers), zoals de vaak in het zwart gehulde plunderende vandalen worden genoemd.

 

Foto's en video: Harry Heuts

Protest ‘gele hesjes’ in Maastricht verloopt rustig
Protest ‘gele hesjes’ in Maastricht verloopt rustig
Protest ‘gele hesjes’ in Maastricht verloopt rustig

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen