Nieuwe opzet Beegs dictee

Print
Nieuwe opzet Beegs dictee

De schrijfwijze van ’t dialect van Grevenbicht staat donderdag centraal tijdens het Beegs dictee. Afbeelding: Archief De Limburger

Grevenbicht -

Het Beegs dictee vindt plaats op donderdag 13 december om 19.00 uur in het lokaal van de heemkundevereniging in de basisschool in Grevenbicht.

Al vanaf ruim 10 jaar geleden heeft de heemkundevereniging Bicht verschillende bijeenkomsten georganiseerd over de schrijfwijze van ’t dialect van Grevenbicht, die werden verzorgd door Ton Brouns. De laatste twee jaren werden deze afgesloten met een dictee. “Om vooral de schroom om te falen en ook tijdgebrek bij de deelnemers weg te nemen, is besloten om het dictee dit jaar anders te organiseren en te beperken tot één bijeenkomst”, zo laat Jean Knoors namens het bestuur van de heemkundevereniging weten.

Voorafgaand aan het dictee ontvangen de deelnemers een stencil met een beknopte samenvatting en korte bespreking van de schrijfwijze van de klanken van het Beegs dialect. Na de afname van het dictee controleren de deelnemers met behulp van deze samenvatting hun eigen werk waarna het dictee, voorzien van mooie lichtbeelden, wordt gepresenteerd. “Onder het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’, is er dus geen sprake van winnaars of verliezers. Elke deelnemer mag zich best promotor van het dialect noemen.”

Zoals eerdere jaren is de samenstelling, de presentatie en de bespreking van het dictee in handen van Ton Brouns terwijl de lichtbeeldpresentatie wordt verzorgd door de secretaris van de heemkundevereniging Harrie Claessen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →