België geschokt: hoe een elitaire studentenclub over de grens ging

Print
België geschokt: hoe een elitaire studentenclub over de grens ging

Sanda D. en de blokhut waar het visolie-drama zich afspeelde. Afbeelding: AD/Privéfoto

De Leuvense studentenvereniging De Reuzegom wilde van geen enkele afspraak weten. Nu is er tijdens een ontgroening een student overleden door het drinken van visolie. Hoe een elitair clubje de laatste grens heeft overschreden.

Het begon nog wel zo onschuldig voor De Reuzegom. De vereniging is in 1946 opgericht om de Antwerpse studenten in de universiteitsstad Leuven bij elkaar te brengen. Ze was in de jaren zeventig zelfs een van de grootste in Leuven, met haar groen-gele wapenschild en de wit-groene sjerp die elk lid moet dragen. Haar leden komen uit de Vlaamse elite en worden traditioneel opgeleid tot notarissen, politici en bedrijfsleiders.

Tot zover niets aan de hand. Tegenwoordig telt De Reuzegom nog slechts dertig studenten en heeft ze een bedenkelijke reputatie opgebouwd. Niet alleen vanwege ontgroeningen (of ‘dopen’, zoals ze in België zeggen), maar ook door de ‘internationale kroegentochten, luxueuze skivakanties en een jaarlijkse uitstap naar het Oktoberfest in München’.

Naakt in een kuil

De club staat in Leuven niet al te best bekend. ,,Ze doen veel activiteiten waarmee we niet altijd instemmen”, aldus Stephanie Homans van de politie tegen de zender VTR. ,,Ze vallen op in het straatbeeld, er is overlast.” De politie probeert wel afspraken te maken met De Reuzegom, maar die staat daar niet voor open. Zo werd er geweigerd een overeenkomst tussen stad, politie en universiteit over wat er wel niet mag tijdens ontgroeningen te ondertekenen. En juist daar gaat het nu (weer) mis.

Als we een anoniem oud-lid mogen geloven, waren er vroeger ‘nooit problemen’, zo zegt hij in De Standaard. Maar ook: die ontgroeningen zijn ‘intussen toch wat verouderd’. Het is desondanks nog steeds niet de bedoeling dat iedereen zich zomaar kan aansluiten bij de vereniging; anders kan het elitaire en exclusieve karakter verloren gaan.’’

Hij vervolgt: ,,De gelukkigen die op de nominatie staan om te toegelaten te worden, moeten zich van alles laten welgevallen. In Het Laatste Nieuws staat het volgende relaas van, weer, een anonieme student: ,,Ze laten studenten naakt in een bos een kuil graven. Daar moeten de schachten (‘feuten’ in Nederland) in gaan zitten. De andere leden plassen op de schachten om hen warm te houden.”

IJzeren staaf

Andere voorvallen hebben te maken met dierenmishandeling. In 2013 dook er een filmpje op waarin te zien is hoe een paar jongens een varken doodschieten, het beest aan een ijzeren staaf rijgen en vervolgens roosteren met een brandende sigaret in zijn bek. Ook waren er berichten dat nieuwe leden een semester lang voor een konijntje moesten zorgen, om het vervolgens zelf te slachten en daarna op te eten.

De jongen die zondag het leven liet, is de 20-jarige Sanda D. uit Edegem. Hij moest samen met twee andere studenten afgelopen dinsdag een onbekende hoeveelheid visolie opdrinken. Ze werden alle drie ziek, en zijn uiteindelijk met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis terechtgekomen.

Sanda had volgens Belgische media toen een lichaamstemperatuur van 28 graden. Met de andere jongens schijnt het weer beter te gaan, maar Sanda raakte in een coma en is uiteindelijk overleden. De politie heeft vijf mensen verhoord. De Katholieke Universiteit Leuven, ‘deze praktijken zijn onthutsend’, denkt na over sancties.