Code geel: kans op zware windstoten

Print
Code geel: kans op zware windstoten

Het verkeer kan hinder ondervinden van de hevige wind. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Het KNMI heeft zaterdagavond voor de provincie Limburg code geel afgegeven. Er is kans op zware windstoten tot 80 kilometer per uur.

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van het onstuimige weer. De waarschuwing geldt vanaf 21.00 uur tot 01.00 uur in de nacht

In de rest van het land leidde het stormachtige weer zaterdag overdag al tot overlast.

Schiphol

KLM schrapte zaterdag 144 vluchten van en naar Schiphol. Sommige passagiers werden overgeboekt naar vluchten die wel gingen, in andere gevallen moeten reizigers hun reis mogelijk met een dag uitstellen. Of er ook op zondag vluchten geschrapt moeten worden, is nog niet duidelijk. ,,We houden de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten”, zei een woordvoerder.

In Den Haag ging de Scheveningen Light Walk niet door. Omdat de veiligheid van de deelnemers op en rondom de tocht onvoldoende kon worden gegarandeerd, werd de lichtjeswandeltocht afgelast. Ongeveer tienduizend mensen hadden zich ingeschreven. Een kaartje kostte tussen de 22,50 en 27,50 euro, maar ze krijgen hun inschrijfgeld niet terug omdat alle kosten al zijn gemaakt.

Veerdiensten

Ook veerdiensten hebben last van het weer. Vrijdag werd al bekend dat een paar afvaarten tussen het Groningse Lauwersoog en het Friese Schiermonnikoog op zaterdag zouden uitvallen wegens hoogwater. Er is sprake van een hoge waterstand als gevolg van de harde wind. Volgens de Leeuwarder Courant stroomde het water over de kade heen op de pier van het Friese Holwerd.

Een geluidswal langs de A28 ter hoogte van het Drentse dorp Spier stortte deels in, meldde RTV Drenthe. Wegens de storm en de regen zijn ook veel Kerstmarkten afgelast of aangepast. RTV Utrecht meldde dat een windhoos flinke schade aanrichtte bij een kwekerij in Mijdrecht. Ook werden in het hele land veel wedstrijden in het amateurvoetbal afgelast.

Tegenwind

Driehonderd deelnemers aan het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering beleefden zaterdag met windstoten tot 127 kilometer een van de zwaarste edities ooit. De 24-jarige Max de Jong uit Giessenburg won deze race, op een gewone fiets zonder versnellingen en met terugtraprem.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →