‘Tientallen jongeren vielen van noodbrug in overvolle Italiaanse discotheek’

Print
‘Tientallen jongeren vielen van noodbrug in overvolle Italiaanse discotheek’

Nabestaanden troosten elkaar buiten het mortuarium in het Italiaanse Corinaldo. Afbeelding: AD/AP

Langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk over het drama dat zich in de nacht van vrijdag op zaterdag afspeelde in discotheek Lanterna Azzurrain het Italiaanse Corinaldo. Nadat iemand pepperspray in de lucht had gespoten brak er grote paniek uit in de uitgaansgelegenheid die veel te vol was. Een noodbrug begaf het en tientallen jongeren vielen naar beneden. Er vielen zes doden en ruim honderd gewonden.

Discotheek Lanterna Azzurra was overvol vrijdagavond. Zo’n duizend - vooral jonge - mensen waren afgekomen op het optreden van de in Italië populaire rapper Sfera Ebbasta. Volgens de autoriteiten was de nachtclub te vol. ,,De hoofdzaal heeft een capaciteit van 469 personen. Er waren 1300 kaartjes verkocht’’, zegt minister Matteo Salvini van Binnenlandse Zaken. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte lijkt het erop dat slechts één van de drie zalen in de disco open was. ,,Alle getallen zijn verkeerd.’’

Pepperspray

Het ging fout toen ‘een persoon met een capuchon op’ vlak voor het optreden van de rapper - rond 1.00 uur - pepperspray de lucht inspoot. ,,We waren aan het dansen totdat het concert zou beginnen’’, zegt een gewonde 16-jarige jongen in Italiaanse media. ,,Toen roken we een doordringende geur. We renden naar een van de nooduitgangen maar die was dicht. Uitsmijters zeiden ons terug te gaan.’’

‘Tientallen jongeren vielen van noodbrug in overvolle Italiaanse discotheek’
Foto: AFP

In de paniek die uitbrak raakten zo’n 120 mensen gewond in het gedrang, waarvan dertien zwaargewond. Zes mensen kwamen om het leven, drie meisjes en twee jongens in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, en een moeder (39) die haar 11-jarige kind begeleidde. Het grootste aantal mensen raakte gewond bij een nooduitgang die via een noodbrug richting de parkeerplaats gaat. Door het gewicht van de massa begaf een railing van de brug het. Tientallen jongeren vielen er naar beneden en raakten geplet onder het gewicht van anderen. Twee personen overleden op die plek.

‘Wetten respecteren’

,,Je mag niet op zo’n manier overlijden als je slechts 14 jaar bent’’, zegt een geëmotioneerde minister Salvini. ,,Je hebt hiervoor geen nieuwe wetten nodig. Je moet gevoel hebben en de bestaande wetten respecteren”, hintte hij richting het management van de discotheek. De autoriteiten doen onderzoek naar de vermeende dader die de pepperspray in het rond spoot. Ook wordt bekeken in hoeverre de nachtclub alle veiligheidsvoorschriften volgde of nalatig is geweest.

‘Zo stom’

Rapper Sfera Ebbasta reageerde na het drama via Instagram. ,,Ik ben erg verdrietig om wat er is gebeurd. Ik kan de woorden om de pijn van deze tragedie te beschrijven maar moeilijk vinden’’, meldt hij. En: ,,Ik wil dat iedereen stilstaat en nadenkt over hoe gevaarlijk en stom het is om pepperspray te gebruiken in een discotheek.’’ De rapper bedankt alle hulpdiensten - tientallen politie- en brandweerwagens en ambulances rukten uit - en spreekt zijn steunbetuigingen uit aan de nabestaanden.