Belgische premier vervangt 'weggelopen' N-VA-ministers

Print
Belgische premier vervangt 'weggelopen' N-VA-ministers

Premier Michel Afbeelding: EPA

De Belgische premier Charles Michel heeft zaterdagavond gereageerd op het dreigement dat de Nieuw-Vlaamse Alliantie eerder op de avond deed. De N-VA dreigde uit de coalitie te stappen als Michel zondag naar Marrakesh vertrekt om daar namens België het VN-migratiepact goed te keuren. ‘De N-VA is vandaag weggelopen van de ministerraad. Ik neem er akte van dat ze de coalitie verlaten’, aldus Michel.

De premier liet verder weten dat hij de ministers van de N-VA zal vervangen door twee staatssecretarissen van andere coalitiepartijen. Het ferme antwoord van Michel volgde op het weglopen van de N-VA-ministers eerder op de avond uit de ministerraad waarin de regeringscrisis naar aanleiding van het migratiepact aan de orde kwam. N-VA-voorman Bart De Wever dreigde Michel vervolgens, dat als hij zondag zal afreizen naar de VN-top in Marokko, hij dan in feite het kabinet laat vallen. 

Rond 20.30 uur ontstond er plots paniek aan de Wetstraat in de Belgische hoofdstad, waar de regering zetelt. De leiders van de N-VA hadden overhaast de ministerraad verlaten, waarin gesproken werd over de al weken durende ruzie over het migratiepact van de Verenigde Naties, een 34 pagina’s tellend document met richtlijnen over de omgang met migranten.

Woedend
In het kort de kwestie: premier Charles Michel had begin september voor het oog van de wereld beloofd dat België het zogenaamde verdrag van Marrakesh zou ondertekenen; lange tijd bleef het stil; tot twee weken geleden, toen de N-VA (een van de vier regeringspartijen) liet weten het verdrag niet te kunnen goedkeuren. Michel was woedend: afspraak is afspraak. En bovendien: de N-VA was de afgelopen twee jaar bij alle onderhandelingen betrokken en had op geen enkel moment bezwaar gemaakt. ‘Dat maakt niet uit’, zei de N-VA, ‘we zijn nu tegen. U mag niet naar Marrakesh’. De partij gelooft niet dat het verdrag (dat uitgangspunten bevat over de aanpak van migratie) juridisch niet bindend is, en vreest een aanzuigende werking. Een kabinetscrisis was geboren.

Omdat er de afgelopen weken wel veel gesproken en gedebatteerd werd, maar de standpunten niet veranderden, werd er met spanning uitgekeken naar het moment waarop Michel in het vliegtuig naar Marrakesh zou stappen. Zou hij gaan ondertekenen? Zou hij alleen iets zeggen over de discussie in zijn land en het besluit uitstellen tot de officiële ratificatie op 19 december in New York? Of zou hij helemaal niet gaan? Michel besloot het parlement om steun te vragen. Een grote meerderheid gaf donderdag te kennen dat de premier gewoon naar Marrakesh mag om namens België het groene licht te geven.

Hardnekkig
De bal lag weer bij de N-VA. Voor de zoveelste keer. Beide kampen leggen het liefst de verantwoordelijkheid voor de val van het kabinet bij de ander. Bart De Wever schoot de bal dus onmiddellijk weer terug. ,,Men verkiest een crisis boven een compromis.” Wat dat compromis is, nooit duidelijk geworden. De N-VA is in deze discussie net zo hardnekkig als haar coalitiegenoten. ,,Wij stappen niet op”, was zijn boodschap, ,,wij willen blijven. Maar als Michel in het vliegtuig stapt, dan heeft hij besloten dat hij zonder ons verder gaat.”

De Wever kroop zaterdagavond nadrukkelijk in de slachtofferrol. ,,Wij hebben deze crisis niet gewild. Ik begrijp dit niet, mijn verstand is daarvoor te klein.” En: ,,Het is nu niet meer in onze handen. Anderen hebben de deur met grote gretigheid dichtgeslagen.”

Heel duidelijk
Toen journalisten hem meerdere malen vroegen wat hij nu precies bedoelde, zei hij evenzoveel keren: ,,Het is heel duidelijk.” Zijn boodschap: de N-VA stapt niet op, er is nu nog steeds een regering, maar als de premier zondag vertrekt, ‘dan duwt hij ons uit de coalitie’. En als dat gebeurt, dan kan er zo een nieuwe ‘Marrakesh-coalitie’ worden gevormd, sneerde De Wever. Daar was immers een grote meerderheid voor in het parlement.

De volgende zet was weer voor de Belgische premier. De reactie van Michel liet niet lang op zich wachten.