Grote verslagenheid onder redders over verongelukte kitesurfer

Print
Grote verslagenheid onder redders over verongelukte kitesurfer

De zoektocht naar het lichaam van de vermiste kitesurfer, het stoffelijke overschot is vanmorgen gevonden tussen betonblokken in Scheveningen. Afbeelding: Videostill

Onder de redders van de KNRM en vrijwilligers die dit weekeinde uren hebben gezocht naar een kitesurfer, is de ontsteltenis over zijn dood groot.

Dat zegt Kees Brinkman, woordvoerder van dé redders op zee, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), terugkijkend op het dramatische verongelukken van de kitesurfer in Scheveningen dit weekeinde. ,,Het is de eerste keer dat we iemand dood hebben aangetroffen en niet hebben kunnen redden uit zee”, zegt Brinkman.

Hij denkt vooral aan de familie en de dochter van de verongelukte, vermoedelijk zeer ervaren kitesurfer. De dochter die met haar vader aan het surfen was geweest zaterdag, was eerder naar huis gegaan. ,,Zoiets tekent je voor het leven”, zegt Brinkman. Maar ook zijn eigen ‘redders’ hebben het moeilijk. ,,Je bent als redder wel opgeleid en geoefend in het redden. Maar omgaan met verlies hakt er zeker in.”

Harde wind

Brinkman noemt de zoektocht zaterdagmiddag en het uiteindelijk moeten bergen van het lichaam zondagmorgen een absoluut bijzondere gebeurtenis voor zijn reddingsbrigade. ,,We varen vaak uit voor kitesurfers die in de problemen zijn gekomen. Maar het is nog nooit voorgekomen dat iemand om het leven komt. Dat maakt het voor iedereen heel moeilijk. Je denkt ook voortdurend aan de familie die een dierbare als vermist heeft opgegeven. Dat maakt het des te moeilijker als je na zoveel uren zoeken moet besluiten op te moeten houden en te moeten wachten tot daglicht. We hebben heel lang gezocht bij het Zuiderhavenhoofd, waar het lichaam de volgende dag is gevonden, maar we konden er door de harde wind en branding niet dicht genoeg bij komen. Niet vanaf het Zuiderhavenhoofd zelf en niet vanaf zee.”

Donker water

Het zoeken werd zaterdag onmogelijk toen de duisternis inviel. ,,Kitesurfers dragen meestal zwarte kleding. Als iemand in het zwart is gekleed is het in het donker vrijwel onmogelijk diegene te onderscheiden in het donkere water. Zelfs met de lamp die we hebben. Het zoekgebied was ook zo groot. Het afbreken van de zoektocht viel iedereen zwaar. Iedereen had toch gehoopt dat de surfer ergens levend was aangespoeld. Als iemand in zee is, worden zijn kansen na vier uur tevergeefs zoeken wel heel klein. Iemand raakt onderkoeld.”

De plank en de kite van de man waren al wel gevonden. Toch zegt dat nog niets over de verblijfplaats in zee van de surfer. ,,Een lichaam is veel gevoeliger voor de stroming. Het gebied waarin we zochten was heel uitgebreid.”

Volgens Brinkman waren de weersomstandigheden zaterdag niet risicovoller dan op andere dagen. ,,Een ervaren kitesurfer bepaalt zelf of hij de zee opgaat,” zegt Brinkman die geen idee heeft wat er kan zijn gebeurd. Hij sluit zich aan bij andere surfers die denken dat de man enorme pech heeft gehad.

Steunen

De KNRM en surfers op Scheveningen hebben zondag nog een keer contact met elkaar gehad. ,,Enerzijds om elkaar te steunen en te bedanken voor de langdurige zoektocht. Maar ook om nog eens te benadrukken dat het verstandig is altijd met z’n tweeën de zee op te gaan. ,,Dat hebben deze vader en dochter ook gedaan.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →