Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Ooien terug naar kooi om te lammeren

drachtig

Ooien terug naar kooi om te lammeren

Afbeelding: Rob Oostwegel

SLENAKEN / Maastricht / Itteren -

Eén lammetje is al geboren, maar de rest laat niet lang meer op zich wachten. Ooien van de Gulpdalkudde gingen daarom zondag terug naar hun kooi.

De strenge schaapshond Max drijft de tweehonderd mergellandschapen de heuvels van het Gulpdal af, richting de Heijenratherweg in Slenaken. Onderweg naar de schaapskooi in Eperheide staan de schapen regelmatig even stil om snel, nu het nog kan, een paar happen vers gras te nemen. Maar één blik van Max is genoeg om de drachtige ooien weer vlot door te laten lopen.

Al vanaf volgende week – tot en met de lente – worden hun lammetjes geboren in de schaapskooi. De schapen zijn al eerder onderzocht op hoeveel nakomelingen ze verwachten en hebben de bijbehorende kleurmarkering gekregen op hun vacht. Bij aankomst in de stal worden ze hierop gesorteerd: de ooien die drachtig zijn van een meerling worden bij elkaar gezet zodat er gericht kan worden gevoederd.

,,Met deze wandeling willen we laten zien wat we doen met de kudde”, vertelt Anneke Suilen van de stichting staatscompagnie Mergelland. Zij loopt net als zo’n vijftig anderen met de kudde mee.

De schaapskudde heeft het sinds enkele jaren financieel moeilijk. Hoewel de kudde al wel door verschillende partijen – waaronder de gemeente Gulpen-Wittem en Staatsbosbeheer – gesteund wordt, is dat niet voldoende. „We zijn nog steeds op zoek naar een structurele bijdrage vanuit de provincie”, zegt Suilen.

Het instandhouden van de kudde is volgens Suilen belangrijk omdat schaapskuddes onderdeel zijn van het levende erfgoed in Zuid-Limburg: „Het zou ontzettend jammer zijn als deze kudde verloren gaat.”

Naast de cultuurhistorische waarde is de schaapskudde ook van groot belang voor de natuur van het Gulpdal, legt Suilen uit. „Dankzij de grazende schapen blijft de unieke natuur – zowel de flora als fauna – in het Heuvelland behouden.”