Uitstapjes naar bowlingbaan en klimbos om jeugd bij drumband en jachthoornkorps te houden

Print
Uitstapjes naar bowlingbaan en klimbos om jeugd bij drumband en jachthoornkorps te houden

Muzieklessen om de jeugd enthousiast te maken voor een vereniging. Afbeelding: John Peters

Midden-Limburg / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Noord-Limburg -

Het werven van nieuwe jeugdleden bezorgt veel Limburgse verenigingen hoofdbrekens. De drumband- en het jachthoornkorps van schutterij St. Sebastianus in Laar proberen het met muziekles en gezellige activiteiten.

,,Als van tien geworven jeugdleden er na tien jaar nog twee lid zijn, dan heb je het goed gedaan”, zegt Henk Sijben van de muziekcommissie van schutterij St. Sebastianus in Laar. Met een mengeling van enthousiasme, vasthoudendheid en creativiteit gaat de vereniging uit het Weerter kerkdorp toch jaar op jaar door met het werven van jonge leden. Wat dat betreft is het verhaal van de schutterij exemplarisch voor veel verenigingen in Limburg.

Mobieltjes

Elk nieuw lid telt in een tijd dat mobieltjes en andere bezigheden de aandacht van de jongeren opeisen en ook nog eens andere verenigingen in de vijver van potentiële jeugdleden vissen. Om een voorbeeld te geven: volgens Sijben telt groep vier van de basisschool van Laar tien leerlingen die uit het dorp zelf komen, terwijl hij het aantal clubs op wel vijftien schat.

In de zoektocht naar jeugdleden had St. Sebastianus zondag in Laar een voorspeelmiddag met voor het eerst ook schieten met de windbuks georganiseerd. Leden van de vereniging verzorgen daarnaast jaarlijks een uitgebreide muziekles aan groep vier van de basisschool. Dat levert meestal een of meerdere leden op. ,,Vroeger deden we dat in groep vijf of zes. Maar tegenwoordig zijn veel kinderen dan al lid van een andere club. Daarom doen we het nu in groep vier”, vertelt Sijben.

Manuel Wijen van de opleiding van de blaasgroep valt altijd weer het enthousiasme op van de leerlingen bij de muziekles. Om leden die zich vervolgens aanmelden ook voor langere tijd te binden, organiseert St. Sebastianus ook gezellige activiteiten voor de jeugd: een uitstapje naar het klimbos, een speurtocht of een keertje naar de bowlingbaan. ,,Wij willen vooral ook gezelligheid uitstralen”, vertelt secretaris Karin Borsboom.

Van de jeugdleden vertrekken er de nodige als ze elders gaan studeren. Zo niet de negentienjarige Daniek Moonen die lid is van de drumband. ,,Ik studeer in Sittard maar probeer er iedere keer bij te zijn. Het is hartstikke gezellig.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →