Handbalsters zetten grote stap richting halve finale

Print

Afbeelding: SCS/Soenar Chamid

De eerste wedstrijd uit de hoofdronde van het EK tegen favoriet Roemenië was op allerlei fronten verrassend. Het leek vooraf een zware kluif, maar het werd zondagavond in Nancy 29-24 voor de Oranje-handbalsters

De eerste vijf minuten liepen voortvarend voor Nederland. Met een succesvolle strafworp scoorde Nycke Groot het eerste punt van de wedstrijd. Als basis koos bondscoach Helle Thomsen voor Groot, Tess Wester, Martine Smeets, Lois Abbingh, Kelly Dulfer, Laura van der Heijden en Debbie Bont. Met ruim vijf minuten op de klok stond het 3-0, maar vanaf dat moment begonnen ook de Roemenen met scoren.

Harde botsing
Een harde botsing met de knie van Debbie Bont deed aanvoerster Groot, vaak ’s werelds beste handbalster genoemd, in de zesde minuut op de grond belanden met een hoofdblessure. Groot bleef geruime tijd liggen, maar nadat ze op eigen kracht en met een van pijn vertrokken gezicht weer kon opstaan werd ze lange tijd behandeld in de kleedkamer.

De confrontatie tussen Groot en Ambros Martin, de bondscoach van de Roemeense vrouwen, leek op voorhand een interessante. De Spanjaard kent haar zeer goed, door zijn jarenlange werkzaamheden als clubcoach bij het Hongaarse Györ, waar ook Groot inmiddels al jaren speelt. De twee wonnen de afgelopen twee jaar de Champions League. Maar zijn kennis van de sterke en zwakke punten van Groot deden er het grootste deel van de wedstrijd niet meer toe, Groot kwam niet meer terug in het veld. In de rust werd bekend dat het Nederlandse begeleidingsteam na de wedstrijd een ‘hersenschuddingprogramma doet, om te bepalen hoe het ervoor staat en wat later mogelijk is’, zo meldde het Nederlands team.

 

Geen onbekende
Andere kennis kon Martin wel toepassen. Ook een andere belangrijke Nederlandse speelster is bepaald geen onbekende van Martin. Afgelopen zomer verhuisde hij naar het Russische Rostov-Don, waardoor hij inmiddels nauw samenwerkt met Lois Abbingh, de vrouw die Nederland met haar afstandschot in de laatste seconden van de wedstrijd maandag tegen Spanje aan een belangrijke overwinning hielp.

Het gemis van Groot, Nederlands beste speelster, beloofde niet veel goeds, de Roemenen leken op voorhand favoriet voor de groepswinst in de hoofdronde. Zij maakten in de poulefase indruk, onder meer door met ruime cijfers van regerend Europees kampioen Noorwegen te winnen. Maar na het wegvallen van Groot wisten zij niet te domineren. Lange tijd ging het redelijk gelijk op, al lukte het het team van bondscoach Thomsen in de eerste helft de leiding vast te houden. Het eindigde na dertig minuten in 11-10, in het voordeel van Nederland.

Ontketend
In de tweede helft waren de Nederlandse vrouwen ontketend. Met acht gespeelde minuten liep het team van Thomsen uit tot vier punten voorsprong. Twee minuten later stond dit op vijf en na ruim een kwartier spelen was het zelfs uitgelopen tot zeven (21-14), mede door een scala knappe reddingen van keeper Wester.

Het grote puntenverschil kreeg het Roemeense publiek –met een grotere opkomst dan de Nederlandse fans- in het stadion van Nancy echter niet stil. Er werd gefloten, getrommeld en geschreeuwd. Maar ook de vuisten en de high fives aan Nederlandse zijde hielden niet op.

Met de winst op de Roemenen doet Nederland goede zaken. Dinsdag speelt het team van Thomsen tegen Noorwegen, het land waar ze twee jaar geleden de finale op het EK zo nipt van verloren. En weet Nederland: bij winst zijn zij verzekerd van een plaats in de halve finale.