Maastricht

Enne? ‘Tobias noemt zichzelf een optimistische pessimist’

Print
Enne? ‘Tobias noemt zichzelf een optimistische pessimist’

‘Tobias te midden van zijn werk in het atelier’. Afbeelding: Karlijn van der Graaf

Midden-Limburg / Maastricht / Itteren -

Karlijn van der Graaf spreekt in Maastricht wildvreemden aan en vraagt hen naar het rapportcijfer van hun leven. Tobias geeft zijn leven een 8,5.

Beeldend kunstenaar Tobias heeft het een beetje gehad vandaag zegt hij, en toch stralen zijn ogen vrolijkheid uit. Vandaag krijgt een ‘ ruime 6’. Hij probeert wat leven in de brouwerij te brengen in het gebouw waar zijn atelier gevestigd is. Zo nam hij het initiatief om een ‘ 1000 -dingen-markt’ te organiseren. Tobias vergaart jaarlijks vele spullen om kunstobjecten van te maken. Alles wat overblijft verkoopt hij vervolgens hier, en ‘en passant’ toont hij zijn werk. Het ongeduld in hem en de behoefte om grip te houden maakt dat zo’n markt niet enkel een genoegen is voor deze veertiger; het is wachten op kopers. Hij vertelt hoe hij op haast militaristische wijze de positie voor zijn kraampje bepaalt: daar waar hij overzicht heeft, waarvandaan hij de zaken kan overzien. Tobias noemt zichzelf een optimistische pessimist: ‘Ik ben best een doemdenker, maar door nauwkeurig positie te bepalen hou ik het in de hand en buig het om naar iets positiefs’.Die levenswijze valt ook op te maken uit zijn verhalen. Tobias vertelt dat hij geen echt dieptepunt in zijn leven kan benoemen, omdat de zaken die tegenzaten, uiteindelijk goed voor hem uitpakten. Zo werd hij als baby afgestaan door zijn biologische ouders in Colombia, maar grootgebracht door liefhebbende ouders in ons welvarende land. En weliswaar werd zijn wens om zich in Rotterdam te vestigen niet vervuld, vervolgens kwam hij in deze omgeving zijn grote liefde tegen met wie hij een dochter heeft; de 10 in zijn bestaan. ‘Zij is mijn grootste kunstwerk; eigenlijk kan ik al sterven!’, zo stelt Tobias.

Zijn leven tot nu toe geeft hij een 8,5: ‘Ik heb een prima leven. Ik kan mij uiten in mijn werk als kunstenaar. Het materiaal waarmee ik werk heeft een verhaal, en door dat te ‘lezen’ en toe te passen creëer ik iets nieuws.’. Zijn bijbaan bij Q-park biedt de garantie dat er brood op de plank komt. Omdat zijn vrouw de opleiding tot kraamverzorgende volgt, zorgt Tobias momenteel hoofdzakelijk voor hun kind. Terwijl hij vertelt, roept de initiator van de markt af en toe op verzoek de prijs van een voorwerp in zijn kraam en toont hij voor iedere bekende die passeert oprechte aandacht. Hij is beeldend kunstenaar, en lijkt tevens de kunst van het verbinden te verstaan- in de breedste zin van het woord.