Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Vrouwen spelen ‘om de hoek’: ideaal voor het Oranje-legioen

Afbeelding: Getty Images

De Oranje Leeuwinnen spelen het komende WK tegen Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen. Een gunstige loting, zeker omdat de wedstrijden dicht bij huis in Noord-Frankrijk worden gespeeld. „We hopen op een Oranjestoet.”

Kirsten van de Ven (33) volgde de loting voor het WK vrouwenvoetbal thuis op de bank en zag haar fraaie doelpunt op het WK van 2015 in en tegen Canada weer eens voorbijkomen. Vrolijk zwaaiend met de beschermende hoofdband waarmee ze dat toernooi speelde. Van de Ven maakte tijdens dat toernooi aan de andere kant van de oceaan twee goals en is daarmee topscorer aller tijden voor Oranje tijdens een WK. „Ik zag dat doelpunt weer. Ja, dat blijft altijd wel speciaal. Mijn doelpunt tegen Japan vonden ze - denk ik - te lelijk om uit te zenden. Was een fout van de keeper.”

Topscorer

Ze wil haar titel als topscorer aankomende zomer met alle liefde kwijtraken. Vooral als Nederland ver komt op het toernooi. Van de Ven is geen voetbalster meer, maar manager vrouwenvoetbal van de KNVB. Haar taak is om het vrouwenvoetbal in de top, maar ook in de breedte te verbeteren. Deelname aan het komende WK is daarbij vanzelfsprekend cruciaal. Nederland neemt het in Frankrijk op tegen groepshoofd Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen. „De loting had zwaarder gekund”, weet Van de Ven. „Maar tijdens zo’n toernooi moet alles op zijn plek vallen, hè.” Vooraf valt er in elk geval al wel iets op de goede plek. Letterlijk, want waarop men binnen de KNVB hoopte, gebeurde exact. Oranje speelt de poulewedstrijden allemaal relatief dicht bij huis, in het noorden van Frankrijk. Ideaal voor supporters om naar af te reizen. De eerste poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland is nog best een eindje tuffen richting Le Havre (ruim vijf uur rijden vanaf Utrecht) aan de westkust. Maar de wedstrijden tegen Kameroen in Valenciennes (kleine drie uur rijden) en Canada in Reims (vier uur) zijn ‘om de hoek’.

Verwachtingen

Zo bezien is het de ideale loting die direct de verwachtingen in het land weer zal opkrikken. Van de Ven: „Natuurlijk was ik vooraf ook bezig met de speelsteden. Het is mooi dat deze afstanden goed te doen zijn voor veel supporters. We hopen op een Oranjestoet van Nederland. Helaas valt het WK net voor de schoolvakanties, maar je kent Nederland: als het leeft, dan leeft het écht.”

Van de Ven sprak recent met haar Franse collega. „Zij was echt blij dat Oranje zich via de play-offs alsnog voor het WK heeft geplaatst. Over de grens hebben ze natuurlijk ook gezien wat het gewonnen EK in eigen land heeft teweeggebracht. Ook in Frankrijk hoopt men dat er veel fans zullen afreizen. Dat geeft toch iets speciaals aan zo’n toernooi.”

Bondscoach Sarina Wiegman noemt de loting ‘niet slecht’ en ook zij is content met de aangewezen speelsteden. „De temperaturen in Noord-Frankrijk zijn meestal wat gunstiger dan in Zuid-Frankrijk en voor ons publiek is het natuurlijk mooi dat het makkelijker te bereiken is. Het zou heel mooi zijn als we ook in Frankrijk weer kunnen rekenen op de massale steun van onze Oranjefans.”

Potentie

Van de Ven speelde het laatste WK in Canada (1-1) tegen het thuisland in Montreal voor bijna 50.000 toeschouwers. In een tijd dat de beste voetbalsters van Nederland geen volle stadions trokken. „Het gebeurde natuurlijk wel eens, maar zeker in eigen land waren we dat helemaal niet gewend. Het is mooi om te zien hoeveel er wat dat betreft is veranderd in drieënhalf jaar tijd. Maar ik zie en proef dagelijks in mijn werk dat er nog zoveel potentie in zit. Iedereen moet aan de knoppen blijven draaien. En laten we zorgen dat we over vier jaar weer kunnen zeggen: goh, wat is er een hoop veranderd.”