Het is begonnen: afschot 1830 herten in Oostvaardersplassen

Print
Het is begonnen: afschot 1830 herten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer mag 1830 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen. Afbeelding: ANP / de Stentor

Bij de Oostvaardersplassen is het afschieten van 1830 edelherten van start gegaan. Dagelijks gaan maximaal vier boswachters op pad, meldt Staatsbosbeheer maandagochtend.

Volgens Staatsbosbeheer wordt gestreefd naar een evenwichtige verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke dieren in de groep edelherten die overblijft. Omdat er aanzienlijk meer vrouwelijke dieren dan mannelijke dieren in het gebied leven, worden vooral hindes gedood.

Alleen herten afgeschoten

Het afschot betreft alleen de herten. De Konikpaarden en heckrunderen worden ongemoeid gelaten. Van elk geschoten hert wordt melding gemaakt. Het is de bedoeling dat er in totaal 490 edelherten overblijven. Ruim 1800 dieren zullen worden afgeschoten. De boswachters moeten ook aangeven wat ze met de kadavers doen: laten liggen, naar de destructie of naar de poelier.

Veiligheid

‘Per dag wordt beoordeeld vanuit welke locaties zal worden gewerkt, gelet op de weersomstandigheden, de windrichting en de aanwezigheid van de edelherten. Afschot wordt via diverse methodieken uitgevoerd, bijvoorbeeld afschot vanaf een vast punt of afschot vanuit een stilstaande auto‘, aldus SBB in een persbericht. Het afschot richt zich niet alleen op de Oostvaardersplassen maar ook op aangrenzende gebieden die voor edelherten te bereiken zijn, zoals het Kotterbos, Oostvaardersbos en Oostvaardersveld. Vanwege de veiligheid kan Staatsbosbeheer delen van het gebied afsluiten. Ook geldt sinds vanochtend een vliegverbod boven het gebied op verzoek van de politie.

Surveilleren

Een groep actievoerders bracht de nacht door in het gebied en deed daarvan verslag op Twitter. Zij werden naar eigen zeggen diverse keren aangesproken door surveillerende agenten. De actievoerders geven aan dat ze blijven posten in de Oostvaardersplassen.