Jeugdhulp

Heerlen gaat ouders hulp bieden bij scheiding

Print
Heerlen gaat ouders hulp bieden bij scheiding

In Heerlen raakten in 2016 naar schatting vijftig kinderen betrokken bij een ‘vechtscheiding’. Afbeelding: Lex van Lieshout ANP XTRA

Zuid-Limburg / Heerlen / Hoensbroek -

Onder de titel ‘Echtscheidingsloket Heerlen: In goed overleg!’ start de gemeente Heerlen een service waarbij ouders die gaan scheiden hulp kunnen vragen. Doel is om kinderen te behoeden voor een ‘vechtscheiding’.

Het Echtscheidingsloket gaat in januari volgend jaar in. Het gaat om een proef die twee jaar duurt. Stellen met kinderen die van plan zijn om te gaan scheiden kunnen bij het loket hulp krijgen. Deze bestaat uit begeleiding en eventueel bemiddeling bij conflicten.

Schadelijk

„Er wordt in Heerlen nogal wat getrouwd en ook heel wat gescheiden”, vertelt wethouder Jordy Clemens (SP, Jeugdzaken). „Vaak is het goed dat mensen besluiten uit elkaar te gaan, maar in het geval van een vechtscheiding is het schadelijk voor het kind. Dat willen we hiermee voorkomen.”

In 2016 gingen in Heerlen 168 stellen uit elkaar. De gemeente schat dat minstens vijftig kinderen deze scheidingen als een ‘vechtscheiding’ hebben ervaren. Clemens: „Mensen die voornemens zijn uit elkaar te gaan kunnen vrijblijvend hulp vragen. Ook wie mensen kent die in een vechtscheiding zitten of dreigen terecht te komen kunnen ze aandragen.”

Service

Clemens benadrukt dat hulp bij een scheiding niet zal worden opgelegd. „Het is een extra service aan mensen, geen dwingende maatregel. Maar we vragen instanties die bij mensen over de vloer komen wel om alert te zijn op crisissituaties.”

De gemeente Zoetermeer was één van de eerste gemeenten die een Echtscheidingsloket invoerden. Oud-minister André Rouvoet, voorzitter van het platform ‘Scheiden zonder schade’, riep gemeenten begin dit jaar op om echtscheidingsloketten in te voeren. Heerlen is één van de eerste gemeenten die daaraan gehoor geven.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje