Vrouw met vijf wietplanten terecht uit woning gezet

Print
Vrouw met vijf wietplanten terecht uit woning gezet

Gedoogbeleid hoeft in een huurwoning niet te gelden. Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek -

Een vrouw uit Heerlen is terecht door Woonpunt uit haar woning gezet omdat zij vijf wietplanten in haar tuin verbouwde. Dat heeft de rechtbank in Maastricht bepaald.

Hoewel het gedoogbeleid van de landelijke overheid vijf planten voor eigen gebruik toestaat, heeft Woonpunt in de algemene voorwaarden opgenomen dat hennepteelt onder geen beding is toegestaan. Daarmee bepaalt de rechter dat het gedoogbeleid niet leidend hoeft te zijn voor woningcorporaties.

Vijf planten

In september 2017 trof de politie, na een anonieme tip, de vijf planten met een gemiddelde hoogte van 1,10 meter aan. Woonpunt werd ingelicht en besloot de vrouw, die vanaf 2009 in de woning woonde, uit haar huis te zetten. Terecht, oordeelde de rechtbank in het vonnis dat in september werd uitgesproken, maar pas onlangs gepubliceerd werd.

Ook het feit dat de vrouw twee kinderen van tien en vijftien jaar had was voor de rechter geen reden om een streep door de uithuiszetting te halen.

Medicinaal

Ronald Loonen, advocaat van de vrouw, laat weten dat rechters niet altijd instemmen met een uithuiszetting. „In een soortgelijk geval was er een man die al twintig jaar in zijn huis woonde en voor medicinaal gebruik wiet kweekte”, zegt hij. „Hij mocht in zijn huis blijven wonen omdat een algeheel verbod op hennepteelt in zijn oude huurcontract niet duidelijk was geregeld. Ook speelde mee dat hij een aandoening had waarvoor hij de wiet gebruikte en geen overlast veroorzaakte.”

Papierwerk

Loonen constateert dat woningcorporaties hun papierwerk in deze zaken tegenwoordig beter op orde hebben. „In nieuwe huurcontracten is zo’n bepaling bijna altijd opgenomen. En hoewel veel mensen anders denken, geldt het gedoogbeleid dan niet in een huurwoning.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen