‘Stille krachten’ van Tafeltje-dek-je in de bloemetjes gezet

Print
‘Stille krachten’ van Tafeltje-dek-je in de bloemetjes gezet

Van links naar rechts: Björn Maessen bedankt de administratieve vrijwilligsters van Tafeltje-dek-je Gertie Steeghs, Ceciel Janssen, Anita Verheggen en Jolanda Henskens. Afbeelding: VIA Limburg

Roggel -

Terwijl buiten de regen met bakken uit de hemel valt, schijnt in het zaaltje van café Dennenoord op vrijdag figuurlijk de zon. Tijdens de Dag van de Vrijwilliger zijn de betrokkenen bij Tafeltje-dek-je in de watten gelegd door Proteion Welzijn, de overkoepelende organisatie. Steunpunt Vrijwilligers Leudal / Klikleudal greep deze gelegenheid aan om de vier dames die de administratie rondom het project coördineren extra in de bloemetjes te zetten.

Tafeltje-dek-je is al ruim 25 jaar een begrip in Leudal en een gedeelte van Maasgouw. Momenteel bezorgen de ruim 80 chauffeurs aan 260 klanten, gemiddeld zo’n 190 maaltijden per dag, wat een totaal van ruim 5300 maaltijden per maand betekent. Een strakke organisatie is dan wel gewenst. “Als Steunpunt Vrijwilligers Leudal / Klikleudal willen we graag aandacht besteden aan deze dag die is ingesteld voor hetgeen aan de basis ligt van onze werkzaamheden: de vrijwilliger”, legt Björn Maessen uit. “We willen een organisatie waar we veel mee samenwerken in het werven van vrijwilligers en ondersteuning bieden op inhoudelijk vlak, speciaal eens in het zonnetje zetten op deze dag. Ze zijn niet ‘beter’ of ‘meer’ dan een andere organisatie, maar we kiezen er gewoon eentje uit en volgend jaar is dit weer een andere. Dit jaar is dat Tafeltje-dek-je en dan met name de vrijwilligers die zorgen voor de organisatorische aansturing van deze dienst. Deze ‘stille krachten’ werken altijd achter de schermen, maar zijn in wezen de spil in het maaltijdservicenetwerk.”

Enthousiasme en inzet

Vrijwilligster Gertie Steeghs uit Roggel schuift aan. “Ik heb een jaar of vier-vijf geleden via een advertentie in het krantje op deze vrijwilligersfunctie gereageerd. Ik wilde graag iets op administratief gebied doen, ondanks dat ik geen ervaring had.” Voor Klikleudal telt vooral het enthousiasme en de inzet en dus kon Gertie beginnen als één van de administratieve krachten van Tafeltje-dek-je. “Het is een goede leerschool voor mij geweest”, vertelt ze. “Momenteel ben ik 1 ochtend per week werkzaam als vrijwilliger en het bevalt goed.” Samen met collega’s Ceciel Janssen uit Neer, Jolanda Henskens uit Heel en Anita Verheggen runt ze het administratieve gedeelte van de maaltijdservice. “We verzamelen alle gegevens van klanten, zoals eventuele diëten en voorkeuren en zorgen dat wijzigingen snel worden doorgegeven. We beantwoorden de telefoon en verstrekken alle noodzakelijke gegevens aan de bezorgchauffeurs en de keuken van Beek en Bos die de maaltijden bereidt.

Sociale controle

Doordat de chauffeurs minimaal drie keer per week bij een klant aan de deur komen, biedt Tafeltje-dek-je ook een stukje sociale controle. Als iemand niet open doet, belt de chauffeur naar ons. Wij schakelen vervolgens de opgegeven contactpersoon in. Gelukkig komt het zelden voor dat er iets ernstigs aan de hand is.” Voor de vrijdagochtend zouden de vier dames nog graag een extra hulp erbij hebben. “Het is boeiend werk binnen duidelijk afgesproken uren”, legt Anita uit. “Je kunt voor mensen zorgen en ze helpen, zonder dat het fysiek veel inspanning kost.” “Ook de chauffeursgroep kan uitbreiding altijd goed gebruiken”, vult Ceciel nog aan. “Mijn man en ik zijn hier samen aan begonnen, hij als een van de chauffeurs en ik op de administratie. Als er eens een chauffeur uitvalt, kan ik altijd op hem terugvallen.”

Klikleudal

Wie belangstelling heeft om aan te sluiten bij Tafeltje-dek-je kan reageren via Klikleudal.nl. De organisatie heeft ook allerlei andere vrijwilligersvacatures in hun databank staan en biedt ondersteuning om een passende vrijwilligersfunctie te vinden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje