Gulpen

Kerst zorgt voor topdrukte bij Kaarsenfabriek Cobbenhagen

Print
Kerst zorgt voor topdrukte bij Kaarsenfabriek Cobbenhagen

Drukke tijden in het kaarsenfabriekje. Afbeelding: Jef Bonten

Noord-Limburg / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

Bij kaarsenfabriek Cobbenhagen in Gulpen wordt koortsachtig gewerkt. Kerstmis zorgt na Pasen voor de meeste omzet. Kerken en kloosters in Zuid-Limburg, Brabant en de Belgische grensstreek, maar ook de Maastrichtse horeca worden door het kleine familiebedrijf beleverd.

Bijna 170 jaar bestaat de ambachtelijke kaarsenfabriek nu al, sinds stichter-ramenzetter Adolf in 1849 in enkele vertrekken van kasteel Neubourg begonnen was. Dat deed hij nadat Adolf voor 2,50 gulden in Sittard een opleiding tot kaarsenmaker had gevolgd. Hier leerde hij de geheimen van het vervaardigen van wassen-, baar- en altaarkaarsen voor graaf en geestelijkheid kennen. Inmiddels staat de vijfde generatie met Clé en echtgenote Corry Cobbenhagen-Rouwet aan het roer van het kaarsenfabriekje. Stamhouder Raphael en dochter Julie zijn nog te jong zijn om aan opvolging te denken.

In 1999, bij het 150-jarig jubileum was er dubbel feest, want Cobbenhagen verwierf het predicaat ‘Koninklijke Hofleverancier’ Sindsdien schitteren bij staatsbanketten sierkaarsen uit Gulpen de entourage. Een foto van president Obama in Elseviers Weekblad is daarvan een bewijs.

Corry Cobbenhagen, tenslotte: “We kunnen op liturgisch gebied alles leveren behalve priesters.” Toch is er één beroemde priesterzoon uit de familie voortgekomen: economieprofessor Joseph Cobbenhagen (1893-1954), medeoprichter van de toenmalige R.K. Handelshogeschool Tilburg, naar wie een straat in Gulpen is vernoemd.