Slachtoffers geweld en chantage Satudarah zwijgen uit angst

Print
Slachtoffers geweld en chantage Satudarah zwijgen uit angst

Afbeelding: Rob Oostwegel

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak -

Slachtoffers van afpersingen door motorclub Satudarah hebben de laatste jaren uit angst voor represailles geen aangifte gedaan of die later weer proberen in te trekken. Dat bleek maandag op de eerste dag van het strafproces tegen zeven verdachten van de Geleense Chapter.

Zeker vijf slachtoffers zouden in 2015, 2016 en 2017 zijn gedwongen grote bedragen te betalen aan Satudarah. De ouders van een van de gedupeerden zouden voor hun zoon achtereenvolgens 2000, 5000, 3000 en 2000 euro aan Satudarah hebben betaald van hun spaarcenten.

Lees ook:Afpersingen Satudarah binnen eigen club

Overtreding clubregels

De redenen van het geweld en chantage: belediging van de club of – voor mensen uit eigen kring – het overtreden van de clubregels. Om de eis kracht bij te zetten werden ze vaak in de clubhuizen ernstig mishandeld. Gedupeerden liepen gekneusde ribben, gebroken kaken, kapotte oogkassen op bij de aframmelingen. Hun belagers zouden hen ook met vuurwapens hebben bedreigd. Afvallige leden die in zogenaamde bad standing uit de club werden gezet moesten minimaal 5000 euro betalen en hun motor in leveren. Ook zij kregen een pak slaag voordat ze hun biezen moesten pakken.

Strafzaak

De strafzaak gaat dinsdag verder. Het Openbaar Ministerie zal in de middag de strafeisen formuleren. Justitie verwijt de verdachten behalve de afpersingen en vrijheidsberoving ook het lidmaatschap van een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en drugsdelicten.

Clubhonk

De top van Satudarah werd opgepakt bij een inval in het clubhonk in een gemeenschapshuis Merpati in Geleen. De leden pleegden bij die inval geen verzet. In een afgeluisterd gesprek had de president eerder besproken hoe te handelen als de politie aan de deur zou staan. “Als ze zich kunnen identificeren, is het antwoord: we hebben een besloten bijeenkomst. Als ze geen ID-bewijs kunnen tonen: neerknuppelen. Als ze binnenvallen, slaan we alles kort en klein in de stad. Als iemand van ons iets wordt aangedaan, gooi ik een handgranaat in een café. Het interesseert me geen flikker of er vrouwen of kinderen binnen zijn.” De bedreiging staat niet als een verwijt op zijn dagvaarding.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje