Bevrijdingsfestival verhuist van Roermond naar Sittard

Print
Bevrijdingsfestival verhuist van Roermond naar Sittard

Het bevrijdingsfestival vertrekt uit Roermond, waar het sinds 1997 op de Markt werd gehouden. Afbeelding: Archief De Limburger/Franco Gori

Merum / Swalmen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Graetheide / Windraak -

Het Bevrijdingsfestival Limburg verhuist van Roermond naar Sittard. Het evenement vindt voortaan op de Sittardse schootsvelden en overige locaties in de stad plaats. Dat laat de organiserende stichting weten.

„Het is geen gemakkelijke stap, maar we liepen in Roermond tegen onze grenzen aan”, zo licht Ronald Kohnen, voorzitter van de stichting Bevrijdingsfestival Limburg, de beslissing toe. „Met het hoofdpodium op de Markt in Roermond kunnen er maximaal 8000 mensen komen kijken. We willen juist doorgroeien. We zijn met de gemeente Roermond op zoek geweest naar alternatieve locaties, maar zonder succes. De centrale ligging was voor ons geen vereiste. We zijn elders gaan kijken en in Sittard uitgekomen. Daar is genoeg plek en ruimte voor groei. Op de schootsvelden kun je zo 20.000 mensen kwijt.”

Lees ook:Burgemeester Roermond: ‘Vertrek van bevrijdingsfestival voor mij onverteerbaar’

Aderlating

Het vertrek van het festival is voor Roermond een aderlating. Sinds 1997 wordt het provinciale bevrijdingsfestival in de bisschopsstad gehouden. Tijdens de laatste editie trok het evenement een recordaantal van vijftigduizend bezoekers verdeeld over de dag en verdeeld over verschillende pleinen.

Kohnen: „Klachten van omwonenden over het geluid maakten de organisatie niet makkelijker. En dan was er nog het overleg met de horeca dat stroef liep. Als gratis festival zijn wij van onze inkomsten deels afhankelijk van drankverkoop. In Sittard hebben we dat op de schootsvelden volledig in eigen beheer, ook de inkomsten. In Roermond werd de helft van de drank bij de reguliere horeca aan de Markt gekocht. Daardoor werd het voor ons financieel steeds lastiger, omdat de kosten jaarlijks stijgen. Denk aan kosten op het gebied van veiligheid.”

Bevrijdingsfestival verhuist van Roermond naar Sittard
De schootsvelden in Sittard zijn het officiële evenemententerrein van de gemeente Sittard-Geleen. Op de foto het publiek voorafgaand aan de vuurwerkshow van het jaarlijkse Oktoberfest. Foto: Ermindo Armino

Blij

De gemeente Sittard-Geleen is blij met de komst van het festival. Ze stelt er met 43.000 euro een vergelijkbare subsidie tegenover als Roermond. Op de vraag of dat wenselijk is in tijden dat Sittard-Geleen de financiële broekriem aan moet halen, is evenementen-wethouder Berry van Rijswijk duidelijk.

„Als dit soort kansen voorbij komen, dan pakken we die met beide handen aan. Daarbij verwachten we dat de Sittardse middenstand er ook de vruchten van zal plukken. Het muziekfestival op de schootsvelden gaan we verbinden met activiteiten op de Markt en andere locaties in de binnenstad.”

Eind januari worden de namen van de eerste artiesten bekendgemaakt die tijdens het komende bevrijdingsfestival op 5 mei op zullen treden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen