Burgemeester Roermond: ‘Vertrek van bevrijdingsfestival voor mij onverteerbaar’

Print
Burgemeester Roermond: ‘Vertrek van bevrijdingsfestival voor mij onverteerbaar’

De Markt in Roermond tijdens het bevrijdingsfestival van 2018 Afbeelding: René Corten

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Midden-Limburg -

Burgemeester Rianne Donders van Roermond is verrast en teleurgesteld over het besluit van de stichting Bevrijdingsfestival Limburg om het evenement voortaan in Sittard plaats te laten vinden.

„De snelheid van dit besluit heeft ons overvallen”, reageert Donders. „We waren met de organisatie in gesprek en hadden oog en oor voor hun wensen. Afgelopen vrijdag hebben we nog een onderhoud gehad. Dit hadden we dan ook niet verwacht.”

Burgemeester Roermond: ‘Vertrek van bevrijdingsfestival voor mij onverteerbaar’
Burgemeester Rianne Donders van Roermond Foto: ANP

Overteerbaar

De stichting Bevrijdingsfestival Limburg maakte maandag bekend dat het festival voortaan in Sittard plaats zal vinden. Daar is een groter terrein beschikbaar en kan de stichting met de drankverkoop meer inkomsten genereren. Wat Donders betreft is het vertrek van het festival nog geen onherroepelijke zaak. „Ook de provincie speelt hierin een rol. Vandaar dat ik mijn verbazing en teleurstelling kenbaar heb gemaakt aan gouverneur Theo Bovens. Het festival is een gewaardeerd onderdeel van het gedenken en herdenken in de stad. Een vertrek is voor mij onverteerbaar.”

Gouverneur Theo Bovens laat in een reactie weten de verbazing van de Roermondse burgemeester te delen. „Als portefeuillehouder ‘eren en gedenken’ ga ik er voor 2019 vanuit dat het in Roermond gehouden wordt. Zo is dat ook vastgesteld bij de landelijke spreiding van de festivals en afgesproken bij de start, in 2010, van de huidige formule. Een aanvraag voor een wijziging heb ik niet gezien.”

Zelfstandig

Ronald Kohnen, voorzitter van de stichting, laat desgevraagd weten dat de verhuizing wel degelijk met de provincie is besproken. „Daarnaast zijn we een zelfstandige stichting die dit soort besluiten ook mag nemen. Toen het festival in 1997 verhuisde van Maastricht naar Roermond hebben we daar ook geen toestemming voor nodig gehad.”

Dat Sittard-Geleen 43.000 euro uittrekt voor het festival terwijl de gemeente tegelijkertijd onder streng financieel toezicht staat van de provincie doet bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. Gedeputeerde Ger Koopmans, verantwoordelijk voor het financieel toezicht, laat weten dat als het bedrag gevonden wordt binnen de door de provincie goedgekeurde begroting er geen toestemming van de provincie nodig is. „Als dat niet zo is, dan is onze goedkeuring vereist.” Kohnen laat daarop weten dat Sittard-Geleen het bedrag binnen de goedgekeurde begroting heeft vrijgemaakt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →